Diós kávészelet

diós kávészelethez
Hozzávalók
a tésztához:
9 tojásfehérje, 7 evőkanál kristálycukor, 25 dkg darált dió
a tepsi kikenéséhez:
diónyi vaj vagy sütőpapír
a krémhez:
9 tojássárgája, 7 evőkanál kristálycukor, 1,5 dl erős feketekávé, 25 dkg sütőmargarin vagy vaj
a díszítéshez: 16 fél dióbél

1. A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként beleszórjuk a cukrot. A darált dióval óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk, vigyázva, hogy a habot össze ne törjük. Sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent magasabb falu, 25×18 centis tepsiben egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, kis lánggal (kb. 150 ºC) 15 percig, majd a sütés erősségét 20 fokkal csökkentve további 15-18 percig sütjük. (Miután később lapjában 3 részre kell vágni, süthetjük eleve 3 vékony lapban is, de akkor úgy kalkuláljunk, hogy ezeknek kevesebb sütési idő is elég.)
2. Közben a krémhez a tojások sárgáját a cukorral vízgőz fölött kevergetve addig főzzük, míg szinte krémesen besűrűsödik. Ez 25-30 perc. Közben apránként beledolgozzuk a kávét is. (A kávétól általában visszahigul a massza, de ettől nem kell megijedni: kicsit erősebbre állítjuk a vízgőzt, és erősen keverve pár perc alatt újra besűrűsödik.) Hűlni hagyjuk. A puha (szobahőmérsékletű) margarint vagy vajat először magában keverjük habosra, majd kanalanként beledolgozzuk a kávékrémet is.
3. A tésztát lapjában három részre vágjuk. A krémmel kenegetve úgy rétegezzük, hogy az oldalára, és a tetejére is jusson belőle. Rövid dermesztés után, hogy az íze összeérjen és a tészta is megpuhuljon, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Minden szeletet egy-egy dióbéllel díszítünk.

16 szelethez
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 341 kcal • fehérje: 6,8 gramm • zsír: 26,1 gramm • szénhidrát: 19,7 gramm • rost: 0,9 gramm • koleszterin: 107 milligramm