Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott, fagyasztott őzcomb vagy lapocka, 1 nagy vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, kb. 1 kiskanál só, 1-1 mokkáskanál kakukkfű, borsikafű és csípős paprikakrém, 1 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 dl fehérbor, 20 dkg fagyasztott kukorica
a spagettilepényhez:
30 dkg spagetti, só, 4 tojás, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kis csokor petrezselyem, 4 evőkanál reszelt sajt, 6-7 evőkanál olaj
1. A fölengedett őzhúst 2 centis kockákra, a lehéjazott vöröshagymát finomra vágjuk. Utóbbit az olajon megfonnyasztjuk, majd a húst is megpirítjuk benne.
2. Megsózzuk, a fűszereket meg a paradicsompürét hozzáadjuk, egy kevés vizet ráöntünk, és lefödve, kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Közben elfövő levét pótoljuk. Ha kész, a borral ízesítjük, a kukoricát beleszórjuk. Akkor jó, ha leve a pörkölthöz hasonló sűrűségű.
3. Amíg készül, megfőzzük a köretet. Ehhez a spagettit a hagyományos módon enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel egy kicsit leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük és négy részre osztjuk. A tojásokat csipetnyi sóval fölverjük, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd a sajtot is hozzáadjuk. Négy részre osztjuk, és adagonként a spagettivel összekeverjük.
4. Az olaj egynegyedét serpenyőben megforrósítjuk, majd az egyik adag tojásos spagettit beletöltjük. 2-3 percnyi sütés után lapátkanállal ügyesen megfordítjuk (az is jó, ha ráborítunk egy tányért, az egészet megfordítjuk, majd a serpenyőbe visszacsúsztatjuk), és a másik oldalát is megsütjük kb. 2 perc alatt. Ugyanígy még három lepényt sütünk. Tálaláskor a kukoricás őzragut a spagettilepényre halmozzuk.
Jó tanács
– Őz helyett szarvasból vagy vaddisznóból is ugyanígy készítjük.
– Kukorica helyett zöldborsó is kerülhet bele, de ennek több főzési idő kell.
4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (körettel): 889 kcal • fehérje: 70,3 gramm • zsír: 37,2 gramm • szénhidrát: 68,2 gramm • rost: 3,2 gramm • koleszterin: 467 milligramm