Hozzávalók:
5 dkg élesztő, 5 dl tej, 1 mokkáskanál kristálycukor, 75 dkg finomliszt, kb. 1 kiskanál só, 1 bő evőkanál olvasztott zsír, 2 tojás
a nyújtáshoz: bőven finomliszt
a tepsi kikenéséhez és a tészta megkenéséhez: 2 evőkanál olvasztott zsír
a lekenéshez: 2 tojás
a tetejére: köménymag és nagyszemű só
1. Az élesztőt egy kisebb tálba morzsoljuk, 1-1,5 decinyi langyos tejet ráöntünk. A cukrot hozzákeverjük, langyos helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk (nem kell vele ügyködni semmit, magától megkel).
2. A lisztet egy nagy tálba vagy gyúrólapra szitáljuk, a sóval összeforgatjuk, majd a közepét kimélyítjük. Az olvasztott, de semmi esetre sem forró zsírt beleöntjük, ahogyan a felfuttatott élesztőt is. A tojásokat beleütjük, majd a langyos tej nagy részét hozzáadva hólyagosra dagasztjuk, közben a maradék tejet is beledolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen szűk 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
3. Enyhén meglisztezett gyúrólapon ellapítjuk, sárgabaracnyi gombócokat vágunk-formálunk belőle. Egyenként oválisra nyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük, majd minél több tekeréssel fölhengergetjük. Kifli alakúra hajlítjuk, és kizsírozott tepsire rakjuk. Tetejüket felvert tojással lekenjük, nagyszemű sót és köménymagot szórunk rá és meleg helyen 30 percen át kelesztjük.
4. Ezalatt a sütőt a közepesnél nagyobb lángra (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) előmelegítjük, majd a kifliket kb. 25 perc alatt szép ropogósra sütjük.
Jó tanács
– Az ellapított kis tésztákat pirospaprikás zsírral illetve hagymás zsírral (finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk olvasztott zsíron) is lekenhetjük, mielőtt föltekerve kiflit formálunk belőle.
kb. 40 darab
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy darab: 89 kcal • fehérje: 3,4 gramm • zsír: 2,0 gramm • szénhidrát: 14,3 gramm • rost: 0,8 gramm • koleszterin: 20 milligramm