Hozzávalók
a tésztához: 30 dkg finomliszt, só, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojás, kb. 0,5 dl hideg víz
a töltelékhez: 40 dkg frissen kifejtett zöldborsó (idényen kívül fagyasztott), só, késhegynyi szódabikarbóna, 1 evőkanál kristálycukor, 50 dkg tehéntúró (rikotta is lehet), 2 evőkanál tejföl, 2-3 evőkanál búzadara, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors és csipetnyi reszelt szerecsendió, 3 tojás, 20 dkg eidami sajt
a forma kikenéséhez: vaj
a tetejére: 1 tojás
1. Először a tésztát készítjük el. A lisztet kissé megsózzuk, és a hideg vajjal vagy a margarinnal összemorzsoljuk. A tojást beleütjük, és annyi (szűk fél deci) hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas, az edény falától elváló tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva, hideg helyen 1 órán át pihentetjük. 2. Közben a zöldborsót enyhén sózott, szódabikarbónás, cukorral ízesített vízben megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk. A túrót lecsöpögtetjük, szitán áttörjük. A tejfölt meg a búzadarát belekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tojásokat is beleütjük, a zöldborsót hozzáadjuk, és 5 deka eidami sajtot belereszelünk.
3. A tészta kétharmad részét lisztezett gyúrólapon 30 centi átmérőjű lappá nyújtjuk, és egy 22-24 centi átmérőjű, kivajazott tortaforma alját és oldalát kibéleljük vele. Az alját villával megszurkáljuk.
4. A maradék eidami sajtot vékonyan felszeleteljük, felét a kibélelt formába terítjük, a túrós zöldborsós tölteléket belesimítjuk, és a maradék sajttal befedjük. A visszamaradt tésztából kerek lapot nyújtunk és a töltelékre fektetjük, majd körbevágjuk. A leeső tésztából a torta tetejére díszítést (levelet, karikákat stb.) készítünk. Az oldal- és a fedőlap találkozásánál a tésztát vízbe mártott ecsettel körbekenjük, majd ujjunkkal összenyomkodjuk, nehogy szétnyíljon. A tetejére középen kb. 2 centi átmérőjű nyílást vágunk, és alufóliából tekert tölcsért nyomunk bele, hogy a gőz elillanhasson.
5. A tortát simára kevert tojással megkenjük, villával egy-két helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 50-60 perc alatt megsütjük. Ezután a formából óvatosan tálra borítjuk, talpára állítjuk és 30-40 percen át pihentetjük, csak azután vágjuk fel.
6. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Előfordul, hogy a túró sütés közben levet enged, ez leginkább a tészta tetején látható, de nem hiba! Papírtörlővel könnyűszerrel felitathatjuk.
8 szelet
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc
Egy szelet: 600 kcal • fehérje: 29,0 gramm • zsír: 33,1 gramm • szénhidrát: 45,8 gramm • rost: 4,1 gramm • koleszterin: 194 milligramm