Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg finom csokoládés vagy kakaós keksz, 6 evőkanál (6-7 dkg) sózatlan, fölolvasztott vaj
a forma kikenéséhez:
1-2 dkg sózatlan, fölolvasztott vaj
a krémhez:
90 dkg natúr krémsajt (a nálunk kaphatóak közül a mascarpone a legjobb hozzá), 3 dl (28-30 dkg) kristálycukor, fél kiskanál só, 4 nagy tojás, 2 dl (200 gramm) tejföl (tisztán mérve), 20 dkg olvasztott félédes csokoládé (legjobb, ha a fele tej-, a fele étcsoki)
a tálaláshoz:
3 dl habtejszín, 2 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál keserű kakaópor
1. A kekszet gyorsvágógépben vagy turmixgépben addig aprítjuk, míg finom morzsa nem lesz belőle, majd az olvasztott vajjal összedolgozzuk. Egy 26 centi átmérőjű csatos tortaformát kivajazunk, és körben a falához sütőpapírt tapasztunk úgy, hogy pár centivel magasabb legyen a formánál. A kekszes masszát egyenletesen az aljába nyomkodjuk úgy, hogy ne legyen pereme. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 8-10 perc alatt elősütjük.
2. A krémsajtot a cukorral és a sóval, elektromos habverővel habosra keverjük. A tojásokat egyenként beleütve tovább habosítjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és az olvasztott csokoládét. Az elősütött tésztára öntjük. Sütőpapírból kivágunk egy 24 centis kerek lapot, vékonyan megvajazzuk, és a csokis sajtkrémre fektetjük. Ez azért kell, mert sütés közben megvédi a krémet, hogy az a tetején egy vastagabb kérget kapjon.
3. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (150 °C; légkeveréses sütőben 140 °C) 1 óra 15 percen át sütjük. A sajtkrém ezalatt szépen megemelkedik, túlnő a formán, ezért kellett azt sütőpapírral megmagasítani. Állaga rezgős, olyan, mint egy tökéletes felfújt, de nem kell tovább sütni, így kész! Ekkor a sütőt elzárjuk, a tortáról a sütőpapírt óvatosan leemeljük, de a tésztát a zárt sütőben hagyjuk kihűlni. Egy éjjelen át letakarva hűtőszekrényben dermesztjük.
4. Másnap a formát és a sütőpapírt leemeljük róla, és a tortát ügyesen egy nagy kerek tálra vagy tányérra csúsztatjuk. Tapasztalni fogjuk, hogy a torta eredeti méretére visszaesett, de ez nem jelent hibát, így természetes! A tetejére való tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a cukrot, majd a kakaóport adjuk hozzá. Egyenletesen a tortára simítjuk, de az is jó, ha csillagcsöves habzsákba töltjük, és így díszítjük vele a torta tetejét. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Jó tanács
– Még „ütősebb”, ha a tetejét először olvasztott csokoládéval vonjuk be nagyon vékonyan úgy, hogy körben ujjnyi széles csíkban peremet hagyunk, majd ide nyomjuk díszítésképpen a tejszínhabot, ha a csokoládé megdermedt rajta.
12 nagy szelet
Elkészítési idő: 3 óra + hűtés
Egy szelet: 557 kcal • fehérje: 15,4 gramm • zsír: 31,2 gramm • szénhidrát: 53,3 gramm • rost: 0,8 gramm • koleszterin: 213 milligramm