Vaníliapudingos almás batyu

Vaníliapudingos almás batyu

Hozzávalók:
1 kg lisztből az alaprecept szerint elkészített élesztős vajastészta – blundel tészta (receptjét lásd külön)
a töltelékhez:
1 liter tej, 3 csomag (3×40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 15-20 dkg kristálycukor, 6-8 alma, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
a tetejére:
porcukor

1. A töltelékhez a tejből, a pudingporral és a cukorral sűrű krémet főzünk, hűlni hagyjuk.
2. A hajtogatott, pihentetett élesztős vajastésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 1 centi vastagságúra, kb. 70×40 centis téglalappá nyújtjuk. Vizes ecsettel lekenjük, majd 10 centis négyzetekre vágjuk. A vaníliakrémet a tésztalapok egyik felén igazságosan elosztjuk. Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük, húsukat fölszeleteljük, a zsemlemorzsába forgatva a krémre rakjuk. A tészták másik felét a töltelékre hajtjuk és ahol a tészták összeérnek, egy kicsit összenyomjuk, hogy sütés közben se nyíljon szét. Amikor mind kész, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tetejüket 3 helyen bevágjuk, meleg helyen 30-35 percen át kelesztjük, azután vizes ecsettel lekenjük.
3. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (220 ºC, légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. 15 percig sütjük. Amikor langyosra hűlt, a tetejére porcukrot szitálunk.

28 darab
Elkészítési idő: több mint 2 óra
Egy darab: 385 kcal • fehérje: 7,3 gramm • zsír: 16,9 gramm • szénhidrát: 50,4 gramm • rost: 2,7 gramm • koleszterin: 60 milligramm