Hozzávalók:
1 csomó újhagyma vagy 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kg fürtös uborka, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin, fél maréknyi friss vagy 1 kiskanál szárított tárkonylevél, só, cukor, őrölt fekete bors, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 2 dl főzőtejszín, 2 kiskanál mustár
a pecsenyéhez:
1 nagy vagy 2 kisebb (60 dkg) szűzpecsenye, só, őrölt fekete bors
a sütéshez:
3 evőkanál olaj
1. A húst, miután a tetején húzódó vékony hártyát lefejtettük, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben, az olajon körös-körül fehéredésig sütjük, ez oldalanként kb. 2 percet jelent. Áttesszük egy tepsibe, zsírjával meglocsoljuk, és előmelegített sütőbe toljuk. A közepesnél egy kicsit erősebb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 16-18 percig sütjük, a hús vastagságától függően.
2. Közben a hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában elfelezzük, magját kikaparjuk és húsát kisujjnyi hasábokra vágjuk – vághatjuk 2 centis kockákra vagy kisujjnyi vastag szeletekre is.
3. A vajon a hagymát megfonnyasztjuk, az uborkát hozzáadjuk. Apróra vágott tárkonylevéllel meg egy kis cukorral meghintjük, sózzuk, borsozzuk. Lefedve kis lángon kb. 10 perc alatt roppanósan puhára pároljuk. Ekkor a liszttel meghintjük, elkeverjük és a tejszínnel meg annyi vízzel engedjük föl, hogy főzelékszerű legyen. Mustárral kissé pikánsra ízesítjük, 1-2 percig forraljuk.
4. Tálaláskor a húst fölszeleteljük, – az egészben sült szűzpecsenye akkor jó, ha a közepe rózsaszín marad, de már nem véres -, és az uborkafőzelékre fektetjük. nagyétkűeknek főtt burgonyát is adhatunk még hozzá.
4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 651 kcal