Hozzávalók
a tésztához:
kb. 2,5 dl tej, 1 mokkáskanál kristálycukor, fél kocka élesztő (25 gramm), 50 dkg finomliszt, fél kiskanál só, 1 tojás
a lekenéshez: 1 evőkanál olaj vagy vaj (lehet zsír is)
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
2 evőkanál olaj vagy vaj (lehet zsír is)
a tetejére (feltéthez):
25 dkg juhtúró, 20 dkg (kb. 2 dl) tejföl, 20 dkg füstölt szalonna, 1 nagy csokor friss kapor
1. A fele tejet meglangyosítjuk. A cukrot elkeverjük benne, az élesztőt belemorzsoljuk, és 1 kiskanál finomlisztet hozzáadva kb. 10 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk. Hozzáadjuk a fölfuttatott élesztőt (kovászt), a tojást, és a meglangyosított maradék tejjel összegyúrjuk. Akkor jó, ha közepes keménységű tésztát kapunk, amit még 5 percig intenzíven dagasztunk, egészen addig, amíg az edény falától el nem válik, szép sima nem lesz, és hólyagokat nem vet. Cipóvá formáljuk, olajjal körbekenjük, majd konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen, kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. A tetejére való juhtúrót a tejföllel krémesre keverjük, a finomra aprított kaporral fűszerezzük. A szalonnát kis (félcentis) kockákra vágjuk.
3. A tésztát kettéosztjuk, enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. Enyhént kikent tepsibe fektetjük. A kapros, tejfölös túrókrémet rásimítjuk, a szalonnával egyenletesen megszórjuk.
4. Előmelegített kemencében vagy sütőben, a közepesnél erősebb tűzzel (190-200 ºC) 18-20 perc alatt megsütjük.
2 nagy tepsi sütemény (12 szelet)
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 413 kcal • fehérje: 12,1 gramm • zsír: 24,3 gramm • szénhidrát: 35,9 gramm • rost: 2,0 gramm • koleszterin: 52 milligramm