Kemencézés Szihalmon

Kemencézés Szihalmon

Szihalom a Rima-patak (Eger-patak) mentén, az Alföld északi peremén, Egertől 20 kilométerre délre fekszik. Itt került megrendezésre ez év júniusában a IV. Szihalmi Kemencés Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál keretében a kemencés ételek főzőversenye, ahol abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a zsűri tagja lehettem. Kitűnő volt a hangulat, nagyszerű ételeket kóstolhattam, és meg kell hagyni, ennyire gondosan szervezett főzőversennyel nem is tudom mikor találkoztam utoljára – hogy csak egy példát említsek, a versenyzők saját fotójukkal ellátott oklevelet kaptak a díszes kupák, egyedi kerámiák mellé.

 

A cikkhez tartozó receptek:

Kalocsai betyárgulyás

Legényváró töltött krumpli

Keserűtúrós (juhtúrós), kapros, tejfölös lepény

Mézes mustáros pácban érlelt sertéscsülök lilahagyma-lekvárral, puliszkával, töki pompossal

Havas háztető