Sajtos sült burgonya

Sajtos sült burgonya

Hozzávalók:
1,2 kg burgonya (tisztítva 1-1,1 kg), 2 tojás, 4 dl tej, 20 dkg reszelt ementáli vagy trappista sajt, 2 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió
a tál kikenéséhez:
1 nagy gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd nagyon vékonyan – akár a csipszhez szokás – fölszeleteljük. Az uborkagyalu is jó erre a célra. A tojást a tejjel elhabarjuk, a burgonyával meg a sajt kétharmadával összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és a szerecsendióval fűszerezzük.
2. A fokhagymát finomra aprítjuk, a vajjal összekeverjük és egy 26 centis tortaformát vagy nagyobb tűzálló tálat jól bedörzsölünk vele. A tejes-tojásos, fűszeres burgonyát beleöntjük, a maradék sajttal megszórjuk és sütőbe toljuk. A közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 55-60 percig sütjük. Ha a vége felé túlzottan pirulna, tetejét alufóliával letakarjuk.

Jó tanács
– Ha tortaformában sütjük, akkor azt alufóliával bugyoláljuk körbe, hogy véletlen se folyjon ki belőle a tejes keverék.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Egy adag: 393 kcal