Csokoládés madártej

Csokoládés madártej

Hozzávalók:

1 vaníliarúd, 2 liter tej, 7 tojás, pár csepp citromlé, csipetnyi só, 8 evőkanál kristálycukor, 2-3 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál keserű kakaópor és 30 dkg étcsokoládé (4 evőkanál keserű kakaópor is lehet – így takarékosabb – és akkor a csokoládé elhagyható), 2 csapott evőkanál étkezési keményítő vagy főzni való vaníliaízű pudingpor, pár csepp rumaroma vagy 2-3 kiskanál rum

 

1. A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, belsejét kikaparjuk, az egészet (külsejét is, belsejét is) a tejhez adjuk. Melegedni a tűzre tesszük.

2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé pár csepp citromlével, a sóval ízesítjük, és beleszórjuk a cukor felét meg 1 csomag vaníliás cukrot is. A tej fölét („bőrét”) leszedjük – már ha van neki, mert az újfajta, homogenizált zsírtartalmú tejeknél, ezzel nem találkozunk a melegítés során. A cukros tojáshabot evőkanállal a gyöngyözve fövő tejbe szaggatjuk. Kb. 1 perc múlva megfordítjuk, újabb perc múlva szűrőkanállal tálba szedjük. Fontos, hogy a tej véletlenül se forrjon ezalatt, mert a túl forró tejtől összeesik és lapos lesz a hab. Fontos az is, hogy egyszerre csak kevés habgaluskát készítsünk, hogy legyen helyük terjeszkedni.

3. A tojások sárgáját a maradék cukorral és vaníliás cukorral, a kakaóporral, a keményítővel vagy pudingporral meg a rumaromával jó habosra keverjük.

Most jött el az idő, hogy a tejet majdnem fölforraljuk. Ha csokoládésan főzzük, akkor azt beletördeljük, hadd olvadjon föl. 2-3 evőkanálnyit a tojásos masszához keverünk, majd habverővel folyamatosan verve az egészet a tejbe zúdítjuk. Éppen csak 1-2 percig főzzük, ezalatt kissé besűrűsödik. A tűzről lehúzzuk, a vaníliarudat „kihalásszuk” belőle.

4. Hideg vízzel töltött lábasba állítjuk, gyakorta megkeverve kihűtjük. Ezután 1-2 órára a külön tartott habgaluskával együtt behűtjük. Tálaláskor a hófehér habgaluskákat ráültetjük a szép barna csokoládés tej tetejére.

 

Jó tanács

– Aki az étcsokoládé kesernyés ízét nem kedveli, tejcsokoládéval készítse.

– Ha a cukros tojásfehérjét vízfürdőre téve, többször belekeverve kb. 50 fokosra (csípősre) melegítjük, és csak ezután verjük habbá, jobban megtartja a formáját, nem esik össze azután sem, hogy a tejben kifőzzük.

 

5 főre

Elkészítési idő: 35 perc + hűtés

Egy adag: 762 kcal