Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1,2 kg újburgonya (lehet régi, azaz öreg burgonya is), só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem, 2-3 ágacska zellerzöld, 1 evőkanál finomliszt, 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál Erős Pista vagy csípős Piros Arany
a sajtgombóchoz: 30 dkg jól olvadó reszelt sajt, 5 evőkanál (10-12 dkg) finomliszt, 1 tojás, 1-2 evőkanál hideg víz
1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és egy nagyobb lábasban, az olajon, közepes lángon 5-6 perc alatt megfonnyasztjuk. A répát és a gyökeret megtisztítjuk, vastagságuktól függően karikákra vagy félkarikákra szeljük. A hagymához adjuk, kevergetve együtt pároljuk 5-6 percig. Ez elegendő idő arra, hogy megtisztítsuk a burgonyát és 3 centis kockákra daraboljuk.
2. A hagymás zöldséget megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel és zellerzölddel fűszerezzük. Először a liszttel, azután a pirospaprikával szórjuk meg és pirítjuk fél percig. Akkor jó, ha a liszt már sehol nem látszik fehéren benne.
3. Jól elkeverjük, bő 2 liter vízzel fölöntjük, kevergetve fölforraljuk, majd belerakjuk a burgonyát.
4. Közben a sajtgombóchoz a reszelt sajtot a liszttel, a tojással és 1-2 evőkanál hideg vízzel összedolgozzuk, majd kb. 30 db diónyi gombócot formálunk belőle. A készülő levesbe rakjuk – akkor jó, ha a krumpli éppen csak pár perce fő benne és 10 percig főzzük, így egyszerre puhul meg minden. Megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, végül az Erős Pistával vagy a csípős Piros Arannyal enyhén csípősre ízesítjük.
Megjegyzés
– A YouTube-os változatban a leves apróra vágott szalonna kisütött zsírján indult és a sajtgombóc fele mennyiségből készült.
6 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 534 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.