Tejes pite – Garaczi János mesterszakács receptje


Hozzávalók:
20 dkg finomliszt, 3 tojás, 1 liter tej, 5 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél mokkáskanál só, 1 citrom vagy narancs reszelt héja (el is maradhat), 4 dkg vaj
a tepsi kikenéséhez:
2 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
sárgabaracklekvár

1. A sütőt, a benne lévő tepsivel együtt jó forróra (250-280 °C) előmelegítjük. A tésztához a lisztet a tojásokkal, a fele tejjel, a cukorral és a sóval jól kikeverjük. Az alaposan megmosott citrom (narancs) héját belereszeljük, az éppen csak megolvasztott vajat belecsurgatjuk.Csak ezután öntjük hozzá a többi tejet, mert ha egyszerre készítjük, csomós lehet.
2. A forró tepsit egy kevés olajjal óvatosan kikenjük. A tejes keveréket egyenletesen a tepsibe öntjük, az előmelegített sütőbe toljuk, és 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje aranybarnás, de a közepe még éppen remegős. Langyosra hűlve éri el a tökéletes állagát, ekkor kockákra vágjuk és a megforrósított baracklekvárral körülöntjük.

8 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag:368 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.