Ringlólekvár

Ringlólekvár
Hozzávalók:
5 kg érett ringló, 1 kg kristálycukor, 2-3 evőkanál citromlé, 3 csomag 3:1 dzsemfix

1. A ringlót átválogatjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, negyedekbe vágva kimagozzuk. Egy lábasban, 80 deka cukorral és a citromlével összekeverjük. 1 órán át állni hagyjuk, azután tűzre tesszük. Amint forr, kis lángra állítjuk, többször megkeverve 1-1,5 órán át főzzük, hogy besűrűsödjön, a gyümölcs szétessen.
2. A dzsemfixálót a maradék 20 deka cukorral összekeverjük, így adjuk a majdnem kész lekvárhoz. 5-10 percig habverővel kevergetve főzzük, közben annyira törjük össze, amilyen darabosan szeretjük, így aki akarja, a végén merülőmixerrel pürésítheti is.
3. Azon forrón, fertőtlenített, meleg vízzel félig telt tepsibe állított üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk. 10-15 percre a feje tetejére állítjuk, végül szárazgőzben hagyjuk kihűlni, azaz először újságpapírba, majd paplanba csomagoljuk, és csak másnap tesszük a helyére.
4. Ez a mennyiség 15 darab 3,5 decis üveg lekvárhoz elegendő.