Almás körtelekvár

Almás körtelekvár

Hozzávalók:
2-2 kg nem túl leveses alma és körte, 1,6 kg kristálycukor, 1 evőkanál citromsav, 1 rúd fahéj

1. A gyümölcsöt alaposan megmossuk, félbe vagy negyedekbe hasítva kicsumázzuk, majd húsukat héjastól nagyobb kockákra vágjuk. A cukorral és a citromsavval összekeverjük, azután félretesszük 1 órára, hadd engedjen egy kis levet.
2. A befőzéshez szánt üvegeket vízzel teletöltjük, lábasba rakjuk, és annyi vizet öntöttünk köré, hogy ellepje az üvegeket, majd a tűzre tesszük. Köré dobáljuk a csavaros tetőket is. Addig forraljuk, míg az üvegekben is elkezdett forrni a víz. Ekkor a tűzről levesszük, és amikor már nem annyira forró, a vizet kiöntjük belőle, és az üvegeket egy tiszta asztalterítőre rakjuk üregükkel lefelé, hogy lecsöpöghessen. Mellé rakjuk a tetejüket is.
3. A cukros gyümölcsöt feltesszük a tűzre. Nagy lángon fölforraljuk, de közben többször megkeverjük, mert ha akár csak 1-2 darab is az edény aljára tapad, akkor szép lassan, pont mire a lekvár elkészül, leég-odakozmál. Amikor forr, már nem kell keverni. A fahéjat beledobjuk, kis lángra állítjuk, kb. 1,5 óra alatt pépesre, lekvár sűrűségűre főzzük. Miután a fahéjat kidobtuk belőle, merülőmixerrel pépesítjük aszerint, milyen darabosan szeretjük – miután ebben a változatban benne marad a gyümölcs héja, érdemes jobban pürésíteni.
4. A megtisztított üvegeket egy forró vízzel félig telt tepsibe rakjuk, és először csak a harmadukig, majd teljesen telemerjük a lekvárral. Mindegyikre celofánt teszünk, csavaros tetővel szorosan lezárjuk. Egyenként újságpapírba csomagoljuk, végül 15 percre fejjel lefelé állítjuk, majd paplanba bugyoláljuk, így hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő: 3 óra