Kovászos uborka télire II. – készítette Sölch Ágoston

Tartósított kovászos uborka - készítette Sölch Ágoston

Hozzávalók:
kb. 3 kg 6-8 cm-es eltenni való uborka, 1 nagy csokor öreg (elvirágzó) kapor, 6-8 gerezd (1 fej) fokhagyma, maréknyi egész fekete bors, néhány babérlevél, kb. 2 evőkanál só, néhány szelet fehér kenyér, 1 mokkáskanál borkénpor

1. Az uborkát folyó víz alatt alaposan megmossuk; jó, ha körömkefével is megdörzsölgetjük. Ezután végeit kb. ujjnyi vastagon levágjuk, majd úgy teszünk, mintha az uborkát három részre vágnánk, de egyik végét sem vágjuk át, csak mindkét végétől egycentivel beljebb kezdve, hosszában végig bemetsszük.
2. A kaprot megmossuk, lecsöpögtetjük. A fokhagymát megtisztítjuk, gerezdjeire bontjuk. A kapor felét egy jól kimosott 5 literes üveg aljára fektetjük, majd az uborkákat szorosan ráállítgatjuk, közben a fokhagymát, az egész borsot és a babérlevelet is belerakjuk.
3. Kb. 3 liter vizet a sóval fölforralunk, majd a tűzről lehúzzuk. A kenyeret belepróbáljuk az üvegbe, ha túl nagy lenne, félbevágjuk. Ezután megpirítjuk és az uborka tetejére fektetjük.
4. A még meleg sós vizet ráöntjük úgy, hogy a kenyeret is ellepje, majd egy kistányért borítunk a tetejére. Napos párkányra vagy erkélyre tesszük és 3-4 napig érleljük, közben az üveget többször elforgatjuk.
5. Amikor kész, leszűrjük. Az uborkát átrakjuk egy tiszta 5 literes üvegbe. levét tiszta gézvásznon átszűrjük, a borként belekeverjük, majd az uborkára öntjük és lezárjuk. Száraz hűvös helyen eláll a következő idényig.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + érlelés