Fűszeres, csípős ketchup – készítette Bognárné Hegyi Mónika

Fűszeres, csípős ketchup

Hozzávalók:
2 vöröshagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 2 kg húsos paradicsom, 1 pritaminpaprika vagy kápia paprika, 4-5 evőkanál olaj, 1,5 dl almaecet, 20-22 dkg barna cukor, 2 evőkanál mustár, 1 kiskanál őrölt szegfűbors, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, fél kiskanál őrölt fehéj, 2 babérlevél, 1 kiskanál só, 1 kiskanál őrölt fekete bors, csilipor vagy csípős pirospaprika

 
1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A paradicsomokat, miután szárukat kimetszettük, fölkockázzuk, a kicsumázott paprikát fölszeleteljük.
2. Az olajat egy lábasba öntjük, a hagymát hozzáadjuk, kevergetve kis lángon megfonnyasztjuk. A fokhagymát rászórjuk, elkeverjük, majd mehet bele a paradicsom és a paprika is. Az ecetet ráöntjük, a cukrot rászórjuk, a fűszereket beledobjuk és kb. 1 órán át főzzük, közben többször megkeverjük.
3. Ekkor a babérlevelet “kipecázzuk” belőle, az ízes paradicsomot merülőmixerrel teljesen pürésítjük, azután kevergetve még kb. 2 óra alatt jó sűrűre főzzük. Közben megkóstoljuk, ha kell utánaízesítjük. Sűrű szövésű szitán (szűrőn) átpasszírozzuk, majd azon forrón megfelelően fertőtlenített kis üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk. 10-15 percre fejtetőre állítjuk, végül száraz gőzben (paplanba bugyolálva) hűlni hagyjuk.

 
Jó tanács
– A főzési idő a paradicsom levesességétől és persze az eltenni kívánt mennyiségtől függ, lehet 3-4 óra is, ezért a ketchupot inkább húsos, mint leveses fajtából készítsük.
 
 
Elkészítési idő: 4 óra