Tökfesztivál, tizenegyedszer!

Tökfesztivál, tizenegyedszer! Szeptember utolsó hétvégéjén, a Fejér megyei Rácalmáson pár napig ismét minden a tök körül forgott, gasztronómiai, kulturális és vizuális szempontból egyaránt. A tök ünnepének központi színterét a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület által immáron tizenegyedik alkalommal szervezett Tökfesztivál adta, az impozáns Jankovich-kúriában. A fesztiválra látogatók a háromnapos rendezvény ideje alatt színpadi programok és koncertek, számos technikát bemutató kézműves foglalkozások és iparművészek tökhöz kapcsolódó remekművei között válogathattak. Természetesen több helyszínen is alkalom adódott a fantáziát szabadjára engedve, szakavatott segítséggel mókás vagy ijesztő arcokat faragni a tökbe. Rácalmás lakói annyira magukénak érzik a Tökfesztivált, hogy rengetegen igyekeztek kivenni részüket az ünnepből. Végighaladva a falun majdnem minden porta előtt találhattunk valamilyen ötletes és roppant mókás, természetesen tökből készült installációt. Mindezek mellett Idén is felépítették a majdnem öt méter magas tökpiramist, és tökkirályt is választottak. Akik a tökkel nem mint díszítőelemmel, hanem mint a főzéshez való finom hozzávalóval szerettek volna behatóbban megismerkedni, őket az Ízek Utcája várta, ahol a tök minden formában képviseltette magát, a rétestől a pálinkáig. A gasztronómiai vonalat erősítette az egyik főtámogató, a Hankook gumiabroncsgyártó cég sátra is. A rácalmási gyárban dolgozó koreai alkalmazottak feleségei tartottak bemutatót hazájuk konyhaművészetéből, néhány fogás hihetetlenül szakavatott és jól szervezett elkészítésével. A távol-keleti konyha eme specialitásait természetesen meg is lehetett ízlelni, és önök is megkóstolhatják, ha megfőzik a cikkhez tartozó receptek alapján. A cikkhez tartozó receptek: Hobakjuk (koreai sütőtökleves) Buchimgae (koreai zöldséges “palacsinta”) Bulgogi (koreai zöldséges marhahús szójaszósszal)