Ananászbundás csirkemell mandulás golyókkal

Ananászbundás csirkemell mandulás golyókkal
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú fél csirkemellfilé, só, őrölt fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg konzervananász, 5 dkg vaj, 1,5 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 csokor petrezselyem, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál olaj
a mandulás golyókhoz:
40 dkg burgonya, 1 tojás, só, 6-8 dkg finomliszt, 4 evőkanál vékony szeletekre vágott mandula
a sütéshez:
bő olaj

1. A körethez a burgonyát héjában, enyhén sózott vízben megfőzzük, forrón meghámozzuk, alaposan összetörjük és beledolgozzuk a tojást. Ha kihűlt, egy kevés liszttel rugalmas tésztává gyúrjuk.
2. Miközben a körettel bíbelődünk, a csirkemellfiléket sóval, borssal bedörzsöljük. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, ahogyan a lecsöpögtetett ananászt is.
A vajat egy serpenyőben fölolvasztjuk, a hagymát közepes lángon megfonnyasztjuk rajta. A tűzről levéve a nagyon apróra vagdalt ananászt, a tejfölt, a tojások sárgáját hozzáadjuk. Megsózzuk, őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsával dolgozzuk össze, hogy lágy, de azért formálható masszává váljon.
3. A csirkemellet az olajon hirtelen átsütjük, és tepsibe fektetjük, anélkül, hogy lecsöpögtetnénk. Az ananászos masszával beborítjuk, kissé rá is nyomkodjuk. Előmelegített, forró sütőben (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük.
4. A burgonyás masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, amelyeket szeletelt mandulában meghempergetünk, és bő, forró olajban aranybarnára sütünk. Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, és az ananászbundás hús mellé rakva, frissen kínáljuk. Ananászbefőttet is adhatunk még hozzá.

2 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 689 kcal

Italajánlatunk: félszáraz fehérbor, például Badacsonyi rajnai rizling ’98