Hozzávalók
a tésztához:
1 kg finomliszt, 2 kiskanál szódabikarbóna, 1 evőkanálnyi mézessütemény fűszerkeverék, 30 dkg porcukor, 30 dkg vaj vagy sütőmargarin, 30 dkg (2,5 dl) méz, 3 tojás, 2 tojássárgája
a nyújtáshoz:
finomliszt
a cukormázhoz:
2 tojásfehérje, 25-30 dkg porcukor, pár csepp citromlé
1. A lisztet a szódabikarbónával, a mézessütemény fűszerkeverékkel és a porcukorral összeforgatjuk. A vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, majd a mézzel, a tojásokkal és a tojássárgájával összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.
2. Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 2-3 cipóra osztjuk. Az egyiket 4 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk és különböző méretű, hat csúcsú csillagformával kiszaggatjuk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk nagyság szerint – ne süljenek együtt a legnagyobbak és a legkisebbek -, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) a nagyságukól függően 8-11 perc alatt megsütjük.
4. A cukormázhoz a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen. Pár csepp citromlevet is adunk hozzá, így könnyebb lesz majd nyomni. Zsírpapírból hajtogatott habzsákba vagy készen kapható kinyomóformába töltjük. Ezzel “ragasztjuk” egymásra a fenyőfa ágait, amiket azután kedvünkre meg is díszítünk vele.
kb. 40 darab
Elkészítési idő: 2-3 óra
Egy darab: 233 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.