Csokoládés, babos zabkeksz

Csokoládés zabkeksz (liszt nélkül)
Hozzávalók:
25 dkg zabpehely, 10 dkg pirított mogyoró, 25 dkg főtt nagyszemű salátabab – régebben ebből hamísították a gesztenyepürét, így néhol gesztenyebab néven is ismerik (a súly főtt súlyra értendő), 10 dkg barna cukor, 1 kiskanál vaníliás cukor, 2-3 evőkanál olaj, 1 csapott mokkáskanál só, 1 kiskanál sütőpor, fél kiskanál szódabikarbóna
10 dkg olvasztott ét vagy tejcsokoládé, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, 6-7 evőkanál hideg víz
a díszítéshez:
olvasztott csokoládé

1. A zabpelyhet turmixgépbe szórjuk a mogyoróval együtt és szinte liszt finomságúvá aprítjuk. A puha babot merülőmixerben vagy gyorsvágógépben teljesen pépesre pürésítjük.
2. Az előzőeket egy tálba kanalazzuk és a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk.
3. Megnedvesített kézzel 20 gombócot formálunk belőle, amiket azután kb. kisujjnyi vatagságú korongokká formálunk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. (Nem kell nagy helyet hagyni közöttük, nem nőnek meg annyira.)
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 22-25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, a tetejüket olvasztott csokoládéval is díszíthetjük. Inkább omlós mint ropogós keksz lesz belőle.

20 darabhoz
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy darab: 163 kcal