Roston sült fűszeres báránykaraj fokhagymás burgonyapürével

Roston sült fűszeres báránykaraj fokhagymás burgonyapürével
Roston sült fűszeres 1. báránykaraj fokhagymás burgonyapürével 1
Roston sült fűszeres báránykaraj fokhagymás burgonyapürével
Hozzávalók:
8 szelet 2-2,5 cm vastag báránykaraj, 2 evőkanál mustármag, 12-16 szem fekete bors, 4-5 gerezd fokhagyma, 2-3 kisebb ág friss rozmaring, 3 evőkanál olaj, só
a fokhagymás burgonyapüréhez:
4 nagyobb burgonya, 4-6 gerezd fokhagyma, fél evőkanál só, 2 evőkanál olívaolaj

1. A karajszeletekről a zsíros faggyús részeket éles késsel levágjuk. A húst ecetes vízbe mártott konyharuhával megtörölgetjük, majd papírszalvétára fektetve leitatjuk róla a nedvességet.
2. A mustármagot és a borsot egy mozsárban durvára törjük, a présen áttört fokhagymával, a száráról lecsipkedett és durvára aprított rozmaringgal meg az olajjal összekeverjük. Alaposan a húsba dörzsöljük. Sütésig félretesszük.
3. A fokhagymás burgonyapüréhez a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, egy lábasba szórjuk és annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi. Megsózzuk, a megtisztított, apróra vágott fokhagymát hozzáadjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. Ezután leszűrjük, majd a lé egy részével és az olajjal burgonyapüré állagúra keverjük.
4. Egy lehetőleg vasserpenyőt kissé megforrósítunk, és a fűszeres hússzeleteket mindkét oldalukon, nagy lángon kb. 3-3 percig sütjük benne. Közben enyhén megsózzuk. Amikor kész, a tűzről levesszük, 2-3 percre letakarva félretesszük.
5. A fokhagymás burgonyapürével, esetleg párolt zöldbabbal vagy roston sült paradicsommal tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (burgonyapürével): 508 kcal • fehérje: 35,0 gramm • zsír: 24,4 gramm • szénhidrát: 37,0 gramm • rost: 3,1 gramm • koleszterin: 126 milligramm

Italajánlatunk: száraz vörösbor (Villányi pinot noir)