Varázs – készítette Endrédy Miklósné (Csömör)

Varázs - készítette Endrédy Miklósné
Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg sertésháj, 75 dkg finomliszt, 2 evőkanál ételecet (10%-os), 2 tojássárgája, langyos sós víz
a töltelékhez:
30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, reszelt citromhéj
a lekenéshez:
1 tojás

1. A hájat ledaráljuk, majd 25 deka liszttel és az ecettel összedolgozzuk. A többi 50 deka lisztet a tojássárgájával és annyi (kb. 3,5 dl) enyhén sózott vízzel dagasztjuk össze, hogy könnyen kezelhető rétestészta legyen belőle. Enyhén meglisztezett gyúrólapon vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk, azután a hájas részt rákenjük.
2. Következik a hajtogatás. A tészta egyharmadát alulról (magunk felől) felhajtjuk, majd erre ráhajtjuk a felső részt. Most balról hajtunk fel egyharmadnyit, amire jobbról hajtjuk rá a tésztát. Anélkül, hogy a tésztát bármerre is elforgatnánk, újra vékonyra nyújtjuk, a hajtogatást megismételjük. A tésztát még kétszer meghajtogatjuk ugyanígy. Letakarva másnapig hűtőbe tesszük.
3. A töltelékhez a diót a porcukorral összekeverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A hájas tésztát 3-4 milliméter vékonyságóra ellapítjuk, majd kb. 7 centis négyzetekre vágjuk a következőképpen: a kés pengéjét nyílt láng fölött izzásig forrósítjuk, a tésztát ezzel vágjuk fel. A diótölteléket egy csíkban a közepükre halmozzuk, majd a tésztát két oldalról, nem túl szorosan a töltelékre hajtjuk. A tészta tetejét felvert tojással lekenjük.
4. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200-220 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, a tetejét vaníliás porcukorral meghintjük.

kb. 50 darab
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Egy darab: 188 kcal