Bécsi fiáker-gulyás


Hozzávalók:
1 kg marhalábszár, 70 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 8-10 dkg disznózsír (lehet 7-8 evőkanál olaj is), 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél kiskanál őrölt kömény, fél evőkanál majoránna, 2 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1-2 kiskanál ecet (10 %-os), 8 dl víz, kb. 1 csapott evőkanál só, 5 tojás, 5 virsli, 3 evőkanál olaj, 5 csemegeuborka

1. A húst 3 centis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, finomra zúzzuk.
2. A zsírt lábasban fölolvasztjuk, a hagymát rárakjuk és kb. 10 perc alatt megfonnyasztjuk benne. Megborsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát. 2-3 perc elteltével a húst rárakjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk. A köménnyel, a pirospaprikával és a majoránnával fűszerezzük, a sűrített paradicsommal ízesítjük, az ecettel meglocsoljuk. 4 deci vizet öntünk alá, megsózzuk, és lefödve kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk, közben többször megkeverjük, és a maradék vizet folyamatosan hozzáadjuk, hogy jó sűrű szaftja legyen. Akkor jó, ha készen a magyaros marhapörkölthöz hasonlóan szaftos lesz.
3. A virsliket félbevágjuk, kerekebb végüket kereszt alakban mélyen bevágjuk, majd olajon megsütjük, így szépen kinyílnak. Ekkor a tüzet elzárjuk alatta, a tojásokat a visszamaradó zsiradékba ütjük, és tükörtojásokat sütünk belőle.
4. Következhet a tálalás. A gulyást mélyebb tányérokba (pasztás tányérokba) merjük, s minden adag tetejére 1 tükörtojást, 2 fél sült virslit és 1 legyező alakúra vágott csemegeuborkát rakunk. Ropogós héjú, puha bélű kenyérrel, jól behűtött osztrák sör kíséretében tálaljuk.

Jó tanács
– Ismert egy leegyszerűsített változata is, melyben a kész gulyáshoz vastagra fölkarikázott virslit és nagyobb kockákra vágott uborkát kevernek, s tálaláskor erre teszik a tükörtojást.

Jó tudni
– A figyelmes utazó Bécsben járva még ma is láthatja, hogy a bécsiek (köztük a legújabb kori fiákeresek) még mindig szívesen eszik a wiener fiaker-gulasch-t, azaz a fogathajtókról elnevezett speciális bécsi pörköltet, ami az osztrák konyha egyik világhírű specialitása azzal együtt, hogy szinte mindenhol tudják róla, hogy a szintén világhírű magyar gulyás, pontosabban ahogy mi nevezzük, a pörkölt közeli rokona.

5 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy adag: 716 kcal • fehérje: 34,9 gramm • zsír: 58,8 gramm • szénhidrát: 11,5 gramm • rost: 3,6 gramm • koleszterin: 342 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.