Üvegtészta koreai módra (japchae, chapchae)

Üvegtészta koreai módra (japchae, chapchae)
Hozzávalók:
25 dkg koreai üvegtészta (édesburgonyából készült üvegtészta), 2 evőkanál szezámolaj, 3-4 dundi újhagyma vagy jó arasznyi póréhagyma, 2 közepes nagyságú sárgarépa, 1 kisebb zsenge cukkini, 8-10 dkg friss shiitake gomba (2-3 dkg szárított is lehet), 1 evőkanál olaj, 15-20 dkg mungóbabcsíra, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 dkg bébispenót, 2 evőkanál sötét szójaszósz, 2 kiskanál méz, 1-2 evőkanál szezámmag

1. Az üvegtésztát forrásban lévő vízbe rakjuk, 3-4 percig főzzük. (Ha mungóbabból készült üvegtésztával főzzük, azt elég csak leforrázni, így mindenképpen olvassul el a csomagoláson található főzési instrukciókat.) Egyet kóstoljunk meg, ha puha, azonnal leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, teljesen lecsöpögtetjük, majd 1 evőkanál szezámolajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjon egymáshoz.
2. Az összes zöldséget megtisztítjuk. Az újhagymát zöldjével együtt vékonyan fölszeleteljük, a répát és a cukkinit gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A shiitake gombát fölszeleteljük, de vághatjuk csíkokra is.
3. Az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a répát rádobjuk, 1 perc alatt rázogatva megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a cukkinit, a babcsírát és a gombát. Továbbra is rázogatva, nagy lángon 2-3 percig pirítjuk, ezalatt az összes zöldség roppanósra puhul. A vége felé a zúzott fokhagymával fűszerezzük, a bébispenótot belekeverjük.
4. A szójaszósszal, a mézzel és a maradék szezámolajjal ízesítjük, a tésztát – akár néhány vágással rövidebbre aprítva – hozzáadjuk, keverve-rázogatva megforrósítjuk. A szezámmagot egy kisebb serpenyőben aranysárgásra pirítjuk, tálaláskor a zöldséges tészta tetejére szórjuk.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 416 kcal