Kürtőskalács szabadban sütve

Kürtőskalács szabadban sütve
Hozzávalók
a tésztához: 3 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 2 evőkanál kristálycukor, 50 dkg finomliszt, 2 tojás, 1 mokkáskanál só, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
(1 dl olaj is lehet)
a nyújtáshoz: finomliszt
a dorong és a kürtőskalács megkenéséhez: olaj
a szóráshoz: 6-8 evőkanál kristálycukor

1. Erdély legismertebb édes süteménye, amit régebben a cserepes kandallók nyitott tűzterében, hosszú kürtőskalácssütő dorongra tekerve, nyílt parázson, tűzikutyákra (a tűztérbe tett állványokra) fektetve, folyamatosan forgatva sütöttek.
2. Tehát ennek a receptnek az elkészítéséhez csak akkor fogjunk hozzá, ha van olyan formánk (dorongunk), amin a kalácsot megsüthetjük. Persze, ez házilag is készülhet, esztergáltatva, vagy még egyszerűbben, a régi sodrófát elfűrészelve, középen megfúrva és egy jó hosszú nyelet belecsavarva.
3. Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot beleszórva 10 perc alatt fölfuttatjuk (ez magától megtörténik, nekünk nem kell vele futni sehová). Ezután a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal, a sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától; az olvasztott, de semmi esetre sem meleg vajat ekkor dolgozzuk bele. Langyos helyen, letakarva 50 percen át kelesztjük.
4. Ezután meglisztezett gyúródeszkán 6 kis cipóra osztjuk, amiket egyenként közel 1 méter (!) hosszú, 7 centi széles csíkra kinyújtunk. (Ha egyben nyújtjuk ki a tésztát és nem kiporciózva, és úgy vágjuk csíkokra, aztán sütjük, sokkal jobban összeesik a tészta, mint ezzel a módszerrel.). Nagyjából középen bevágjuk, széthajtjuk és rúddá tekerjük. (Ha egyben nyújtjuk ki a tésztát és nem kiporciózva, és úgy vágjuk csíkokra, aztán sütjük, sokkal jobban összeesik a tészta, mint ezzel a módszerrel.)
5. A fadorongokat olajjal megkenjük. A tésztacsíkokat egyenként, csigavonalban, a formára tekerjük úgy, hogy éppen összeérjenek a tekerések, így válnak majd el egymástól szépen sütés után. Az immár tésztával körbetekert dorongot ugyanazzal a mozdulattal, mint amikor kinyújtjuk a tésztát, gyúrólapon egy kicsit ellapítjuk. Egyfelől így egymáshoz tapadnak a tekerések – különben a tészta sütés közben elrepedhetne és leesne a dorongról! –, másfelől ha kicsit vékonyabb a tészta, könnyebb megsütni is.
6. Olajjal körbekenjük, majd egy tálcán szétterített kristálycukorba hempergetjük. Közepesen erős parázs fölött, folyamatosan forgatva szép aranybarnára sütjük. Bizony ehhez a művelethez kell a legtöbb gyakorlat! 5-6 centi vastag, oldalról zárt tűzterű, közepesen izzó parázs fölött kb. 15 centivel, folyamatos forgatással 5-8 perc alatt kész lehet a kalács. Ha a parázs nem védett, a szél elviszi a meleg egy részét, akkor tovább tart a sütés, – de ezt már tényleg mindenkinek magának kell kitapasztalnia.
7. Amikor kész, azon melegében kókuszreszelékbe, vagy pirított durvára vágott mogyoróba forgathatjuk a kalácsokat, illetve darált diót vagy fahéjas cukrot is szitálha-tunk rá. A még forró, olvadt cukorhoz, ami a kalács kérgét képezi, azonnal odaragad bármelyik ízesítő. Amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve, lecsúsztatjuk róla a tésztát. Ha könnyedén lecsúszik, akkor jó. Ha azonban a tészta belseje, akár csak kis darabokban is, de odaragadt a fához, akkor viszont csak kívül sült meg a kalács, a belseje sületlen.

6 darab
Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab: 593 kcal