Pócsmegyeri pávaszem – készítette Borszékiné Rétháti Ágnes

Pócsmegyeri pávaszem
Hozzávalók
a tésztához: 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 30 dkg finomliszt vagy rétesliszt, 15 dkg margarin, 3 tojássárgája, késhegynyi só
a tészta nyújtásához: liszt
a tepsi kikenéséhez: margarin, finomliszt
a töltelékhez:
30-35 dkg sütésálló baracklekvár, 1 kis üveg meggybefőtt
a közepére: 3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 15 dkg kókuszreszelék

1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojások sárgájával, a sóval és a tejes élesztővel tésztát gyúrunk belőle. 3 részre osztjuk.
2. Enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 4 milliméter vastagságúra, tégalalap alakúra nyújtuk. Baracklekvárral vékonyan megkenjük. Alul is, felül is a szélét egy sorban végigrakjuk magozott meggyel, majd alulról is, fölülről is a közepéig feltekerjük úgy, hogy középen maradjon egy kis hely a tölteléknek. Kikent, kilisztezett tepsibe fektetjük.
3. A töltelékhez a tojásfehérjét a porcukorral gőz felett habbá verjük, majd belekeverjük a kókuszreszeléket. Három részre osztva egy csíkban a tészták közepére halmozzuk.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC, légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 percig sütjük.

10 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 482 kcal