Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanál só, 30 dkg finom házi zsír, 30 dkg kristálycukor, 3 tojássárgája, 2-3 evőkanál hideg víz
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
finom házi zsír, finomliszt
a töltéshez:
1 kis üveg (kb. 30 dkg) sütésálló baracklekvár
a mázhoz:
3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 3 csepp ételecet
1. A lisztet a szódabikarbónával és a sóval összeforgatjuk, majd a hideg zsírral, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Ezután a cukorral, a tojások sárgájával és a vízzel tésztává gyúrjuk.
2. Kettéosztjuk, az egyiket meglisztezett gyúrólapon nagytepsi nagyságúra nyújtjuk és a kizsírozott, belisztezett tepsibe fektetjük. Baracklekvárral megkenjük majd rátesszük a másik kinyújtott tésztát.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 perc alatt megsütjük.
4. A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral és az ecettel, habverővel kb. 20 perc alatt jó fényesre, sűrűn folyósra keverjük. Egyenletesen a langyos süteményre kenjük, így hagyjuk kihűlni. Legalább egy éjjelen át pihentetjük, ezalatt a máz megszilárdul rajta.
5. Forró vízbe mártott késsel kb. 5×3 centis szeletekre vágjuk.
kb. 72 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 112 kcal