Hozzávalók:
1 csomó (6 darab) dundi újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, fél-fél csokor apróra vágott metélőhagyma és petrezselyem, 1 evőkanál finomliszt, 3 dl tej vagy főzőtejszín, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, maréknyi reszelt sajt (lehet füstölt is), só, frissen őrölt borskeverék, pár csepp citromlé, 20 dkg konzervlazac, 40 dkg kagylótészta
1. Az újhagymát megtisztítjuk, majd zöldjével együtt vékonyan fölszeleteljük. A fokhagymát pépesre zúzzuk.
2. Egy lábasban a vajat az olajjal együtt kissé megforrósítjuk, az előzőeket rádobjuk, kevergetve 3 perc alatt megfonnyasztjuk. Az utolsó 1 percre hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és metélőhagymát is.
3. A liszttel meghintjük, kevergetve fél percig pirítjuk, azután a tejjel (tejszínnel) és a tejföllel fölöntjük. A sajtot beleszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, pár csepp citromlével ízesítjük, mártás sűrűségűre főzzük, és ha kész, belekeverjük, akár olajával együtt a konzervlazacot is.
4. A tésztát az előírásoknak megfelelően, enyhén sózott, forrásban lévő vízben megfőzzük, leszűrjük. A mártásba forgatjuk és már tálalhatjuk is.
4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 734 kcal