A jilk paszta egy engedélyezett cukrászati segédanyag, úgynevezett emulgeátor, amit főként felvert tésztákhoz – ilyen a piskóta is – használnak. Lehetővé teszi az összes hozzávaló egyszerre történő kimérését, habosítását, tehát nem kell külön fölverni a tojássárgáját és a fehérjét. Térfogatnövelő tulajdonságának köszönhetően ugyanannyi tojásból a hagyományos piskótához képest nagyobb piskóta süthető vele, ami sokkal nehezebben szárad ki a hagyományosnál, és nem is olyan erősen tojásos ízű. A jilk paszta abban is segít, hogy ha egyszerre nagyobb mennyiségű tésztát keverünk, de csak egy tepsiben tudunk sütni, a hosszabb ideig tartó állás során sem esik össze a massza. A paszta színe opálosan fehér (zsírhoz hasonlító), tán ezért is becézi a cukrász szakma “fókazsír”-nak. Főként cukrászati nagykerekben kapható, de jobbára csak többkilós kiszerelésben. Így vagy többedmagunkkal vásároljuk vagy kisebb adagokban ismerős cukrászatban szerezzük be.