Anyáknapi torta (lépésről lépésre) – készítette Gödöllei Csilla

Hozzávalók
a piskótához:
10 tojás, 10 evőkanál finomliszt, 10 evőkanál kristálycukor, csipetnyi só, 4-5 dkg jilk paszta (ha hagyományos piskótát sütünk, akkor ez nem kell)
a csokoládékrémhez: 6 tojássárgája, 6 evőkanál kristálycukor, 4 kiskanál lefőzött feketekávé, 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor (csak jó minőségű, magas kakaóvaj tartalmú terméket válasszunk!), 1,5 kocka (250+125 g) sütőmargarin (vaj is lehet)
a rétegezéshez:
1 kis üveg meggybefőtt (magozott)
a díszítéshez:
1,2 kg fehér marcipán, 4-5 késhegynyi por alakú zöld ételfesték, 5-6 késhegynyi por alakú piros ételfesték, szitált porcukor

Anyák napja alkalmából egy mutatós, de nem túl nehezen elkészíthető tortát szeretnék bemutatni Önöknek. Nem szükséges hozzá semmilyen különleges kiszúró, formázó, és egyéb cukrászati eszköz, sőt, még speciális tortaforma sem kell. Így bárki hozzáfoghat bátran, a munkafolyamatokat részletes leírás és fázisfotó segíti.

1. A piskótatésztát akár a megszokott módon is elkészíthetjük, de süthetjük a következők szerint is: az összes hozzávalót, beleértve a kevésbé ismert jilk pasztát is (erről részletesebben a konyhai kisokosban olvashatnak) egy nagyobb méretű tálba rakjuk és robotgéppel 4-6 percen át a legmagasabb fokozaton keverjük. A piskótatészta egyharmad részét sütőpapírral kibélelt kör alakú tepsibe (jó a 24-26 centi átmérőjű alacsony peremű gyümölcstortaforma is) simítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 12-16 perc alatt szép zsemleszínűre sütjük, majd kivéve a sütőből konyharuhára vagy rácsra fordítjuk és gyors mozdulattal lehúzzuk róla a sütőpapírt. A többi tésztából még két tortakarikát sütünk ugyanígy. Hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a csokoládékrémet.
2. Ehhez a tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük (ez robotgéppel, legmagasabb fokozaton 2-3 perc) majd gőzfürdő felett felmelegítjük. 10-15 perc melegítés (és folyamatos kevergetés) után sűrű, krémes massza lesz belőle, amit kiemelünk a gőzfürdőből, hozzákeverjük a kávét és a kakóport. A margarinnal csak akkor dolgozzuk össze, amikor már lehűlt. (A margarint érdemes sütés előtt 2-3 órával kivenni a hűtőből, hogy puha, lágy legyen.)
3. A tortalapokat egymásra rakjuk és ráfektetjük a papírból kivágott szív-formát. Gombostűvel több ponton rögzítjük a tetején, majd éles késsel a vonal mentén levágjuk a felesleges piskótát. Szép szabályos szív formát kapunk így is, nem feltétlen kell tehát szív formájú sütőforma ahhoz, hogy ilyen tortát készítsünk.

4. Az első piskótalapon a csokikrém egyharmadát egyenletesen elsimítjuk egy kenőkéssel, majd lecsurgatott felezett meggybefőttet rakunk rá.

5. Rátesszük a második piskótalapot. Ezt is megkenjük, meggyezzük. A legfelső lapot a tortára illesztjük, óvatosan maglapítjuk, lenyomogatjuk.

6. Először a torta oldalát, majd a tetejét kenjük meg a maradék csokoládés krémmel. Hűtőbe tesszük hogy egy kicsit megdermedjen, “meghúzzon”.

7. A díszítéshez szánt marcipán kb. 1/6-od részét (15-20 dekát) mikrohullámú sütőben nagyon rövid ideig, kb 5-8 másodpercig melegítjük (így könnyebb vele dolgozni, de vigyázni kell, hogy túl ne hevüljön, mert akkor használhatatlan lesz). A zöld színű porfestéket a kinyújtott marcipánon egyenletesen elszórjuk. Felcsavarjuk, mintha palacsinta lenne és egyenletesen összedolgozzuk. Fontos, hogy a marcipán gyúrásához, és nyújtásához minimum 1x átszitált porcukrot kell használni, hogy ne ragadjon le a munkalapra, kezünkre és a nyújtófára.


8. A beszínezett marcipánt nejlonzacskóba tesszük, hogy a felhasználásig ne szikkadjon ki. Ez azért lényeges, mert minél többször melegítenek egy marcipánt, (azaz minél többet veszít a nedvességtartalmából) annál “törékenyebb, szárazabb lesz. A nagyobbik részből (a többi marcipánból) egy kis darabot a rózsákhoz elteszünk, a többiből ugyanígy csináljuk meg a halvány rózsaszínű marcipánt is.
9. A halvány rózsaszínre gyúrt marcipánt akkorára nyújtjuk, hogy befedje a tortát. Fontos, hogy ne legyen se túl vastag, se túl vékony, a legjobb 3-4 mm vastagságúra ellapítani. Ekkor még nem szakad, de nem is túl émelygős tőle a torta. A kinyújtott marcipánlapot a két alkarunkra emelve óvatosan a torta fölé tesszük, ráhelyezzük a tortára, elegyengetjük a szélét, majd határozott mozdulattal a torta oldalára simítjuk. A lelógó felesleges széleket óvatosan, éles késsel levágjuk róla.


10. A levágott marcipánból nudli vastagságú rudat sodrunk, kb. 1 centis darabokra felvágjuk. Egyenként kis golyócskákká formáljuk. Alul, körben a torta szélére illesztjük. Ez takarja a vágást, és díszíti is egyben a tortát.

11. A zöld színű marcipánból vékony szálat sodrunk, és ezt hullámos vonalban az előtte egy kevés vízzel megnedvesített torta szélére tesszük. (Azért kell kissé megnedvesíteni a marcipánt a tortán, hogy “ráragadjon” a díszítés.) Úgy kalkuláljunk, hogy egy kis darab azért maradjon, mert azt pirosra festjük a rózsákhoz.

12. A maradék zöld színű marcipánból mogyorónyi darabokat szaggatunk, amiket csepp formájúra sodrunk. Ezt tenyérrel ellapítjuk, és kész is a levél formája. Ha nem eléggé “leveles”, utána lehet formázni kézzel. A kész levelekbe erezetet rajzolunk: marcipánformázóval a legjobb, de ha ilyen nincs otthon, megteszi egy tompa kés vagy fogvájó is. A leveleket a tortára illesztjük. Nem kell túl sűrűn, de ne is ritkán, hiszen akkor nincs ami a rózsáknak keretet adjon.

13. A rózsabimbókhoz a félretett fehér és piros marcipánból kis rudakat sodrunk, amiket azután egymás köré csavarunk.Többször összesodorjuk, ez lesz az alap. Nem teljesen dolgozzuk össze, hanem “félkészen” abbahagyjuk, így márványos hatása lesz.

14. Szintén mogyorónyi darabokat szaggatunk belőle, majd csepp-formára sodorjuk. A rózsabimbónak zöld színű marcipánból apró levelet készítünk, és rárakjuk a tortára.
A piros marcipánból, vagy a megmaradt márványosból vékony (1-1,5 mm-es) lapot nyújtunk. Ebből levágunk kb. 3 centis csíkot, ezt óvatosan félbehajtjuk hosszanti irányban, majd rózsát formázva feltekerjük, felcsavarjuk. Az aljáról a felesleget levágva a tortára illesztjük.
A piros színű marcipánt vékonyra sodorjuk és ezzel feliratozzuk a tortát.


16 szelet
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy szelet: 737 kcal ● fehérje: 12,8 gramm ● zsír: 41,3 gramm ● szénhidrát: 77,8 gramm ● rost: 6,9 gramm ● koleszterin: 192 milligramm
Nehézségi foka: ●●●●○○
Fotó: Rózsahegyi Éva