Pulykahússal töltött alma

Pulykahússal töltött alma

Hozzávalók:
25 dkg levesben főtt pulykahús (lehet maradék pulykasült is), 4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 3 dl tej, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 8 dkg trappista sajt, 4 szép, közepes nagyságú alma, 1 kisebb citrom

1. A pulykahúst vékony csíkokra vágjuk. A vajat egy kis lábasban fölolvasztjuk, és a lisztet jó 1 perc alatt megfuttatjuk benne, majd apránként a tejet is hozzáadjuk. Állandóan kevergetve 4-5 perc alatt sűrűre főzzük.
2. Az így kapott besamelmártást a tűzről lehúzzuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a reszelt sajt felét meg a húst beleforgatjuk.
3. Az almákat meghámozzuk, magházukat speciális kiszúróval vagy karalábévájóval kifúrjuk. Ezután a gyümölcs húsát úgy vájjuk ki, hogy az almának minél nagyobb ürege legyen a töltéshez. Forrásban lévő citromos vízben 1 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük.
4. Közben az almaforgácsot (a kivájt gyümölcshúst) csíkokra metéljük, a besameles húshoz keverjük, és az almákba töltjük. Tűzálló tálba rakjuk, tetejét a maradék sajttal meghintjük, végül forró sütőben 5 percig sütjük; ezalatt nemcsak a sajt olvad meg, hanem a töltött alma is átforrósodik.

Jó tanács
– Alma helyett körtéből is készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 496 kcal • fehérje: 34,4 gramm • zsír: 29,5 gramm • szénhidrát: 19,4 gramm • rost: 3,0 gramm • koleszterin: 115 milligramm