A ganache (ejtsd: gánás) nem más, mint egy selymes, lágy csokoládékrém. Egyik fő összetevője a csokoládé, ez lehet ét-, tej- vagy éppen fehér csokoládé, a másik általában a tejszín. Ezek minősége és mennyisége határozza meg a ganache ízét, állagát és persze felhasználhatóságát, miszerint kanalazható vagy éppen vágható krém lesz belőle. Kerülhet még bele egy kevés alkohol és valamilyen természetes invertcukor is – utóbbi főként cukrászatokban, nagyüzemekben.
A ganache elkészítése első ránézésre gyerekjátéknak tűnhet, pedig a tökéletes állag elérése nem is olyan egyszerű. A csokoládéban lévő kakaóvajnak egyedi kristályszerkezete van, ahogyan a tejszín tejzsír molekuláinak is. Ezeket kell különböző hőmérsékletű állapotban összekeverni, illetve megfelelő módon kristályosítani, azaz egyneműsíteni, szaknyelven emulziót létrehozni. Ha ez nem sikerül jól, akkor a ganache-unk szemcsés lesz, sok esetben kicsapódik belőle a kakaóvaj, így teljesen élvezhetetlenné válik. A ganache hűtve tárolva körülbelül 2-3 hétig eltartható, íze a készítést követő 1-2 nap alatt érik össze igazán.