Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé, kb. fél kiskanál só, 10 dkg kolbász, 30 dkg juhtúró, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, fél csokor metélőhagyma, 8-10 dkg finomliszt, 2 nagy tojás, 12-15 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj
1. A pulykamellet rostjaira merőlegesen, kissé lapjában négy egyforma szeletre vágjuk, és egyenként fél centi vastagra, téglalap alakúra kiverjük. Enyhén megsózzuk, félretesszük.
2. A kolbászt kis kockákra vágjuk, a juhtúróba keverjük, megborsozzuk, a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük.
3. Ezután egy vastagabb csíkban a húsok felénk eső oldalára halmozzuk, fölgöngyöljük, és fogvájóval vagy hústűvel rögzítjük.
4. A töltött pulykamellet a lisztbe, a felvert tojásba meg a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, majd bő, forró olajban kb. 6 perc alatt megsütjük, félidőben megfordítjuk. (Készíthetjük úgy is, hogy a tekercseket megolajozott alufóliába csomagoljuk, forrásban lévő, enyhén sózott vízben 5-6 percig főzzük, kiemeljük, hűlni hagyjuk, és csak ezután bundázzuk.)
5. Papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, végül – miután a fogvájót kivettük belőle – fölszeleteljük, és kaporral meg póréhagymával ízesített majonézes burgonyasalátával (receptjét lásd a saláták című fejezetnél) tálaljuk.
Jó tanács
– Csirkemellfilét, borjú- vagy sertéskarajt is süthetünk ugyanígy.
4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag (köret nélkül): 834 kcal • fehérje: 56,4 gramm • zsír: 48,3 gramm • szénhidrát: 43,3 gramm • rost: 0,3 gramm • koleszterin: 134 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.