Hozzávalók:
2 kisebb, húslevesben főtt pulyka alsócomb vagy felsőcomb (kb. 60 dkg)
a hagymás raguhoz:
4-5 vöröshagyma, kb. fél kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél kiskanál jóféle pirospaprika, 1 csapott kiskanál majoránna, 1-2 evőkanál olaj
a káposztához:
1 kg fehér káposzta, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál kristálycukor, fél fej vöröshagyma, 1 csapott kiskanál só, 1-1 mokkáskanál őrölt köménymag és őrölt fekete bors, 15 dkg kimagozott aszalt szilva, 1 evőkanál 6%-os fehérborecet
1. A levesben főtt pulykacombot kicsontozzuk, fölszeleteljük és tepsibe fektetjük. A raguhoz a hagymát megtisztítjuk, vékony cikkekre vágjuk, szétszedegetjük, majd a fűszerekkel meg az olajjal összekeverjük és a húsra szórjuk.
2. Sütőben, közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 30 percig sütjük, ezalatt a hagyma megpuhul; a hús pedig kissé megpirul.
3. A káposztából a hagyományos módon párolt káposztát készítünk, mindössze annyi különbséggel, hogy a kimagozott aszalt szilvát már az elején hozzáadjuk, és a káposztával együtt főzzük puhára. Tálaláskor a húst a hagymás raguval leöntjük, a szilvás káposztát melléhalmozzuk. Petrezselymes burgonyát kínálhatunk hozzá köretnek.
Jó tanács
– Aki paleo életmódot folytat, a hagymás pulykacombot liba- vagy sertészsírral süsse. A párolt káposztát nyírfacukorral édesítse, de miután ezt nem lehet karamellizálni, coconut aminos-sal (kókuszból, a szójaszósz helyettesítésére készült ízesítő) adjon egy kis színt neki. Petrezselymes burgonya helyett pedig dupla adag káposztát tálaljon.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc + a leves főzése
Egy adag (krumpli nélkül): 695 kcal • fehérje: 46,1 gramm • zsír: 35,4 gramm • szénhidrát: 47,9 gramm • rost: 11,7 gramm • koleszterin: 98 milligramm