Ajvar (tradicionális szerb paprikakrém)

Ajvar
Hozzávalók:
2 kicsi, egyenként kb.30 dkg-os zsenge padlizsán, 3 kg érett, édes, piros húsú paradicsompaprika vagy kápiapaprika (lehet vegyesen is), 1,5 dl olaj, só, 1 cseresznyepaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál fehérborecet, csipetnyi nátrium benzoát
az ajvar tetejére:
olaj

1. A megmosott padlizsánokat letörölgetjük, lapjában kettévágjuk. Kocsányostól rostélyra fektetjük és izzó, de nem túl forró faszénparázs fölött, többször megforgatva kb. 20 perc alatt megsütjük. Az sem baj, ha egy kicsit megég. (Ha nagyobb a padlizsán, akkor fölszeletelve is megsüthetjük, de akkor ennek megfelelően kevesebb sütési idővel kalkuláljunk.)
2. Amíg a padlizsán sül, a paprikát félbevágva kicsumázzuk, és amikor a padlizsán a rostélyról lekerül, már rakjuk is a helyére – de ha van elég helyünk, süthetjük együtt is.
3. A sült padlizsánokat egy zacskóba vagy lábasba rakjuk és lefedjük. 15 percig hagyjuk, hogy a keletkező gőzben összeessen, így könnyebb megtisztítani (meghámozni). Ha megsült a paprika, ugyanígy járunk el vele, hogy azután vékonyka héját lehúzzuk, de ügyeljünk arra, hogy a levét felfogjuk! A sült paprikát a padlizsánnal együtt ledaráljuk.
4. Egy nagy lábasba, ami bogrács is lehet, beleöntjük az olajat, a darált zöldséget felfogott levével együtt rárakjuk. Teszünk hozzá kezdésképpen 1 kiskanál sót. Hogy kerül e bele cseresznyepaprika vagy pépesített fokhagyma, ízlés dolga. Szűk 1 órán át kevergetve főzzük, a vége felé az ecettel ízesítjük. A biztonság kedvéért csipetnyi nátrium benzoátot adunk hozzá, még 2 percig forraljuk. Akkor jó, ha tányérra cseppentve az állaga sűrű, krémes lesz.
5. Miután a cseresznyepaprikát kiemeltük belőle, azon tűzforrón kisebb fertőtlenített üvegekbe merjük. Tetejükre annyi — kb. fél kisujjnyi — olajat öntünk, hogy a levegő útját teljesen elzárjuk, majd az üvegeket két réteg celofánnal gondosan lekötjük. Következik a csavaros tető, majd az üvegeket tepsire rakjuk. 100 fokos sütőbe toljuk, a sütőt elzárjuk és hagyjuk, hogy így hüljön ki a paprikakrém.
6. Nagyon ízletes téli „csemege” pirítós kenyérre kenve, de grillezett húsok kísérőjeként is nagyszerű. Sötét, száraz hűvös helyen tároljuk. Ha felbontottunk egy üveggel, hűtőszekrényben tároljuk.

Jó tanács
– Augusztus végén, szeptemberben kell eltenni.
– Aki paleo életmódot folytat, sütéshez való olívaolajjal készítse.

Elkészítési idő: 4 óra