Zabpelyhes-mézes őzgerinc

Zabpelyhes-mézes őzgerinc

Hozzávalók
a tésztához:
10 dkg zabpehely, 2,5 dl tej, 2 tojás, 12,5 dkg méz, 1 dl olaj, 1 csomag sütőpor, 20 dkg finomliszt (a fele teljesőrlésű is lehet), 1 mokkáskanál só, fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi reszelt szerecsendió,1 narancs vagy citrom reszelt héja
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a töltéshez:
10-12 dkg szederlekvár
a tetejére:
5-6 dkg mandula, 14 dkg étcsokoládé

1. A zabpelyhet kb. 40 percre a tejbe áztatjuk. A tojást kissé felverjük, majd a mézzel tovább habosítjuk, ez elektromos habverővel 3-4 perc. Az olajat belecsurgatjuk, a sütőporral összekevert lisztet meg a tejes zabpelyhet hozzáadjuk. Megsózzuk, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a szerecsendióval és a narancshéjjal fűszerezzük.
2. Kivajazott őzgerincformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 45-50 percig sütjük.
3. Amikor kihűlt, lapjában félbevágjuk, a lekvárral megkenve újra összeillesztjük. A mandulával megtűzdeljük, végül olvasztott csokoládéval bevonjuk.

Kb. 15 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 264 kcal