Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ág halványzeller (szárzeller), 3 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 50 deka vegyes darált hús, 1 csésze (2 dl) párolt rizs, 5-5 dkg mazsola és mogyoró, 3 evőkanál magozott fekete olajbogyó, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, 2-3 ág bazsalikom, 4 vastag húsú nagy piros kaliforniai paprika
a mártáshoz:
4 dl 100%-os paradicsom ivólé, 4 evőkanál ketchup
1. A hagymát, fokhagymát és zellerszárat megtisztítjuk, előbbieket finomra, utóbbit apróra vágjuk. Mindezeket egy serpenyőben, a megforrósított olívaolajon 3-4 perc alatt kevergetve megfuttatjuk. A húst hozzáadjuk, további 8-10 percig pirítjuk. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.
2. Ezután a rizzsel, a mazsolával, a durvára aprított mogyoróval, a fölszeletelt olajbogyóval és a tojással összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított bazsalikommal fűszerezzük.
3. A mártáshoz valókat összekeverjük és egy akkora tűzálló tálba simítjuk, amekkorában éppen elfér majd a töltött paprika. A paprikák szárát jó ujjnyi vastagságban levágjuk, magházukat, ereiket kivágjuk. A tölteléket az üregükbe púpozzuk, a tepsibe rakjuk. A paprikatetőket melléfektetjük. Alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (180-190 ºC) 10 percig sütjük-pároljuk. Ekkor a fóliát levesszük róla és a paprikát 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
4. Tálaláskor a töltött paprikát tányérra rakjuk, sült tetejüket ráillesztjük, paradicsomos mártásukat merülőmixerrel kikeverjük, ha kell, egy kevés vízzel higítjuk, esetleg cukorral, sóval, bazsalikommal utánafűszerezzük majd körülöntjük vele a paprikát.
4 főre
Elkészítési idő: bő 1 óra 20 perc
Egy adag: 503 kcal • fehérje: 21,7 gramm • zsír: 29,1 gramm • szénhidrát: 38,4 gramm • rost: 7,5 gramm • koleszterin: 90 milligramm