Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 1 kg őzhús (comb vagy lapocka; esetleg más, apróhúsnak való része), 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg sertészsír vagy 1 dl olaj, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, egy öklömnyi zeller fele, 1 zöldpaprika, 2-3 evőkanál üveges natúr lecsó, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 kiskanál ételízesítő por, 1 mokkáskanál Erős Pista, 1 kisebb babérlevél, kb.2 dl nem túl kesernyés világos sör, 15-20 dkg vegyes erdei gomba (csiperke is lehet)
1. A szalonnát kis kockákra, az őzhúst kb. 2,5 centis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk.
2. Egy lábasban vagy bográcsban a szalonnát a zsiradékban pörcösre pirítjuk, majd a hagymát megfonnyasztjuk rajta. A húst rádobjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk, a tűzről levéve a pirospaprikával meghintjük. Az apró kockákra vágott zellert és zöldpaprikát hozzáadjuk és ugyancsak beletesszük a kissé földarabolt lecsót is. Következnek a felsorolás sorrendjében a fűszerek és ízesítők.
3. Újra a tűzre tesszük, pár percig kevergetve pirítjuk, majd a sört ráöntjük és nagyon kis lángon kb. 2 óra alatt a húst puhára pároljuk. Ha a leve időközben elfőne, azaz a hús zsírjára sülne, egy kevés sörrel pótoljuk.
4. A megtisztított, fölszeletelt erdei gombát csak a vége felé adjuk hozzá, hisz ennek kb. 15 percnyi főzés is elég.
Jó tanács
– Aki paleo életmódot folytat, zsírral, házi ételízesítővel és szárított cseresznyepaprikával főzze.
4 főre
Elkészítési idő: 2,5 óra
Egy adag: 873 kcal