Vöröshagyma (Allium cepa)

Vöröshagyma (Allium cepa)
A fűszerliliom-félék családjába tartozik, a fokhagyma, a gyömbér és a metélőhagyma rokona. A növény gumós gyökerét használjuk fűszerként. Íze és illata jellegzetesen csípős, bár vannak enyhébb fajtái is. Közel hatezer éve ismert. Őshazája nyugat ázsia, innen jutott el az Uraltól nyugatra, majd Közép-és Dél Európába, valamint a Balkánra. Ma már nagyon sok termesztett változata létezik, melyek nemcsak formailag, de hatóanyagaikban is eltérőek.
Már az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is nagyra értékelték. Korabeli feljegyzések fantasztikus mennyiségű hagyma elfogyasztásáról számolnak be. Úgy gondolták, hogy erősíti a testet, csillapítja a makacs köhögést, kiváló vizelethajtó és kedvezően hat az emésztőszervekre. Ezenkívül még fertőzések – különösen vérhas –ellen, vérnyomás csökkentőként, sőt afrodiziákumként is használták. A vöröshagyma héjából főzött teát makacs légúti bántalmakra, kevesebb vízzel erősebbre főzött teáját orrcseppként alkalmazták. Ismerték mint hányinger és csuklás elleni szert, sőt a növény flavonoidjainak hámosító hatása alapján sebek kezelésére, érlelésére is alkalmasnak találták. Egy múlt század végi feljegyzés szerint a fagyos lábak gyógyítására nincs kiválóbb, mint a zúzott vöröshagymával való borogatás. A vöröshagymát hazánkban is sokféle betegség megelőzésére, illetve gyógyítására használták. Ennek bizonyítására következzék egy idézet Szabolcs–Tatár: Zöldpatika című könyvéből (1989): „…a növény vesekő hajtó hatását egy szintén Alföldről származó közlés ismerteti. A nyers hagyma kipréselt levéből egy mokkáskanálnyit kell egy nap alatt apránként elfogyasztani, nagymennyiségű, 1,5-2 liter kamillateával együtt. A kamilla görcsoldó hatása közismert, de a vesekő vagy vesehomok eltávozását és a bőséges vizeletelválasztást a hagyma hatóanyagai biztosítják. Külsőlegesen,hasgörcsre vagy húgykő okozta görcsös hólyagfájdalmakra a sült vöröshagyma belsejét szétnyomva, vászondarabra kenve melegen borították a fájó testrészekre. Kalotaszeg vidékén a reumás panaszokat kúrálták ezen a módon…”
A vöröshagyma gyógyító hatását napjainkban is sokat vizsgálják. Már megállapították, hogy csökkentheti a vérkoleszterinszintet, fokozott véralvadás esetén gátolja a vérrögképződést, csökkentheti a vércukorszintet, kedvező hatású légúti betegségek és tüdőasztma esetén, baktériumölő hatású.
Vöröshagyma édességek kivételével majd mindenbe kerülhet, főként magyaros ételeinkből nem hiányozhat.