Hozzávalók:
1 vöröshagyma, 6 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, só, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 paprika és paradicsom, 50 dkg csiperkegomba, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 0,5 dl főzőtejszín, 50 dkg pulykamellfilé, őrölt fekete bors
a körethez:
3 zsemle, tej, 30 dkg tehéntúró, 3 tojás, 5-6 evőkanál finomliszt, 2 kiskanál só, fél csokor kapor
1. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy lábasban a fele olajon, kevergetve 2-3 perc alatt aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, majd azonnal – mielőtt a paprika megéghetne – 5 deci vizet ráöntünk. 1 kiskanál sót teszünk bele, a köménnyel, a paprikakrémmel meg a zúzott fokhagymával fűszerezzük.
2. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük, mindkettő húsát kis kockákra vágjuk, és a paprikás alapba szórjuk. Közepes lángon 20 percig főzzük, majd szitán áttörjük.
3. Közben a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, az ízes lébe szórjuk, 8 percig főzzük. A tejfölt a liszttel és a tejszínnel simára keverjük, majd a gomba főzőlevéből egy keveset hozzáadunk. Így biztosan nem lesz csomós, amikor a gombához öntöttük. Kevergetve 3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik.
4. A pulykamellet lapjában kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd rostjaira merőlegesen ugyanilyen vastag csíkokra metéljük. A maradék olajat egy széles szájú serpenyőben 1 perc alatt megforrósítjuk, a húst beledobjuk, és kevergetve, nagy lángon 3 perc alatt megpirítjuk. Ekkor 1 csapott kiskanál sóval meg 1 mokkáskanál borssal ízesítjük, még 3 percig pirítjuk, végül a paprikás gombamártásba keverjük.
5. A körethez a zsemlét hideg tejbe vagy vízbe áztatjuk, kifacsarjuk. A szitán áttört túrót, a tojásokat meg a lisztet hozzáadjuk, 1 kiskanálnyi sót szórunk bele, a fölaprított kaporral fűszerezzük. Ezután a maradék sóval ízesített vízbe szaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát.
6. Ha feljött a víz tetejére, még 2 percig főzzük, végül leszűrjük. Célszerű folyó hideg víz alatt egy kissé leöblíteni, nehogy ragacsos legyen, majd 1-2 evőkanál olajjal összekeverni. Tálaláskor a gombás pulykaragu mellé halmozzuk.
Jó tanács
– Csirkemellfiléből, szálka és bőr nélküli halfiléből (afrikai harcsa, fogas, tengerihalfilé…), szűzpecsenyéből vagy érlelt bélszínből ugyanígy készíthetjük.
4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag (körettel): 823 kcal • fehérje: 62,2 gramm • zsír: 37,8 gramm • szénhidrát: 58,1 gramm • rost: 3,9 gramm • koleszterin: 309 milligramm