Kelesztés nélküli kalács – készítette Zimonyiné Sülyi Anikó

Kelesztés nélküli kalács - készítette Zimonyiné Sülyi Anikó
Hozzávalók:
5 dkg kristálycukor, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg búzaliszt (finomliszt), 1 dkg só, 5 dkg vaj, 1 tojás
a nyújtáshoz: egy kevés finomliszt
a lekenéshez: 1 tojás
a sütés végére: cukros víz

1. A budafoki borfesztiválon a kislányom beállt a kalácskészítő műhelymunka folyamataiba, és az élesztőgyár standján isteni kalácsot sütött. Hozott is receptet, nem hittem a szememnek, kelesztés nélküli kalácsról van szó. Kipróbáltam, működik, csodálatos és nagyon finom. Azóta délutánonként sütök egy kis kalácsot a másnapi uzsonnás dobozba… Nagyon tetszik! – pedig a Dédi sütötte kalácsot nehéz megközelíteni, de ez hajaz rá!
2. A cukrot egy kisebb lábasba szórjuk, a tejet ráöntjük és éppen csak kézmelegre – kb. 35 ºC -ra melegítjük. Félrehúzzuk, az élesztőt belemorzsoljuk és 10-15 percre félretesszük, hadd kezdjen el dolgozni az élesztő.
3. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk majd a 2-3 darabra vágott hideg vajat teljesen elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojást, a tejes élesztőt és sima, inkább kissé kemény mint lágy tésztát dagasztunk belőle. Formázás után már süthető is.
4. Nálunk leggyakrabban úgy készül, hogy a tésztát 4 részre osztom. Ezeket egyenként három részre vágom, vékony rudakat sodrok belőle, összefonom, egy kicsit összehajtom és már teszem is a kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire.
5. Felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben, 195 ºC, légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 22 percig sütjük. Azon forrón cukros vízzel leecseteljük, ettől csillog olyan szépen.

Jó tanács
– Természetesen süthetünk belőle 1 nagy kalácsot is.
– Kitűnő ez a tészta arra, hogy kisebb darabokra szaggatva négyzet alakúra nyújtsuk, kedvünkre megtöltsük túró vagy máktöltelékkel és így süssük.
– Ha van időnk, érdemes kipróbálni úgy is, hogy a tepsibe tett kalácsot 25-30 percig kelesztjük és csak ezután sütjük. Így az állaga lazább, foszlósabb lesz.

4 főre (4 kis kalács)
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (egy darab): 704 kcal