Füstölt húsos, gerslis kelleves

Csülkös, gerslis kelleves
Hozzávalók:
kb. 1 kg füstölt sertéscomb vagy sertéscsülök (ebből csak 40 dkg kell majd a leveshez), 2 vöröshagyma, 5 evőkanál gersli (árpagyöngy), 4 evőkanál olaj (lehet 2 evőkanál zsír is), 2 evőkanál finomliszt, 1 púpozott kiskanál pirospaprika, 1 kisebb fej (80-90 dkg) kelkáposzta, 1 púpozott mokkáskanál őrölt fekete bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 púpozott kiskanál majoránna, 2 dl tejföl

1. A főzést megelőző este a füstölt húst egy fazékban, kb. 3 liter vízben, a vékonyan félkarikákra vágott hagymával feltesszük főni. Ha forr, kis lángra állítjuk, lefedjük és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. levében hűlni hagyjuk. A puha húst kiemeljük, 40 dekányit levágunk belőle a leveshez, a többit félretesszük pl. reggelire.
2. A füstölt hús levéből kb. 2,2 liternyit az összes hagymával együtt fölforralunk. A szűrőben megmosott árpagyöngyöt beleszórjuk. Kis lángra állítjuk, lefödjük, 25 percig főzzük.
3. Közben az olajból (zsírból) és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről lehúzva a pirospaprikát belekeverjük, hűlni hagyjuk A kelt félbevágva kitorszázzuk, ha kell foltos külső leveleit lefejtjük, a többit megmossuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, az árpagyöngyhöz keverjük. Megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a majorannával fűszerezzük, lefödve újabb 25 percig főzzük.
4. A kihűlt rántást a tejföllel és egy kevés levessel (csak a levével) simára keverjük. Kevergetés közben egy mozdulattal a levesbe öntjük, amit még kb. 5 percig főzünk, ezalatt az árpagyöngy is, a kel is mgpuhul benne. A puha füstölt húst 1,5 centis kockákra vágjuk, a leveshez adjuk. Megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, fűszerezzük.

Jó tanács
– Főzhetjük bográcsban is, csak előre készítsük el a rántást hozzá.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra + a füstölt hús főzése
Egy adag: 446 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.