Szegfűborsos, fűszeres karaj

 Szegfűborsos, fűszeres karaj
Hozzávalók:
80 dkg csont nélküli sertéskaraj egészben (inkább kicsit hosszúkás, mint dundi darab), 2 kiskanál só, 1 mokkáskanál frissen őrölt fekete bors, fél kiskanál szárátott kakukkfű vagy zsálya, 1 kisebb babérlevél porrá őrölve, fél mokkáskanál őrölt szegfűbors, 1 gerezd pépesített fokhagyma, 3 evőkanál olaj

1. A karajt megmossuk, leszárogatjuk. A sót a fűszerekkel összekeverjük és nagyon alaposan a húsba dörzsöljük. Folpackkal letakarjuk és hűtőszekrénybe tesszük néhány órára.
2. Az érlelt húst egy serpenyőben, a megforrósított olajon körös-körül megpirítjuk, azaz oldalanként kb. 2 percig sütjük, ezalatt kifehéredik, kap egy kérget. Egy kisebb tepsibe tesszük, zsírját ráöntjük.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 50 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ha kész, alufóliába csomagolva 10 percig pihentetjük, csak ezután szeleteljük föl.
4. Burgonyapürével, vajon párolt zöldségekkel tálaljuk.

Jó tanács
– Aki paleo életmódot folytat, olaj helyett sertészsíron süsse.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc +érlelés
Egy adag (köret nélkül): 230 kcal