Mézes körtekrémleves gyömbéres libahúsgombóccal

Mézes körtekrémleves gyömbéres libahúsgombóccal
Hozzávalók
a leveshez:
5 körte (80 dkg – tisztítva 65 dkg), 8 dl víz, 1 mokkáskanál só, 2 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál mézessütemény fűszerkeverék (ennek híján fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, csillagánizs őrölt keveréke), 2 dl tej, 1 evőkanál (2 dkg=fél csomag) főzni való vanília ízű pudingpor, 2 dl főzőtejszín, 1 kisebb citrom reszelt héja, 4-5 evőkanál méz
a húsgombóchoz:
20 dkg darált libahús, só, egy-egy késhegynyi őrölt fehér bors és őrölt gyömbér, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál hideg víz

1. Először a húsgombócot készítjük el. A darált húst kb. 1 mokkáskanál sóval, a borssal, a gyömbérporral, a morzsával és a vízzel összedolgozzuk. Vizes kézzel 15 apró gombócot formálunk belőle.
2. A leveshez a körtét megmossuk, meghámozzuk, majd miután kicsumáztuk, vékonyan fölszeleteljük. Egy kisebb fazékba szórjuk, a vizet ráöntjük. Csipetnyit sózzuk, a vaníliás cukrot és a fűszerkeveréket beleszórjuk, nagy lángon fölforraljuk. Ezután lefödjük, kis lángon 10-15 percig főzzük, ezalatt a körte puhára fő benne.
3. Merülőmixerrel teljesen simára turmixoljuk, a tűzre visszatesszük, a tejjel higítjuk, fölforraljuk. A húsgombócokat belerakjuk, kis lángon 10 percig főzzük, az alaposan megmosott citrom héját belereszeljük,.
4. A pudingport a tejszínben simára keverjük, egy keveset a forró levesből belemerünk, majd egyszerre a leveshez öntjük. Kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt a leve kellően besűrűsödik. A tűzről lehúzva a mézzel édesítjük.

Jó tanács
– A levest csiliporral is fűszerezhetjük.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + hűtés
Egy adag: 371 kcal