Sáfrány (Crocus sativus)

Sáfrány (Crocus sativus)
Sáfrány (Crocus sativus)
A nősziromfélék családjába tartozik. Virágjának bibéje barnásvörös színű illatos, átható ízű, kissé kesernyés, sárgára színezi az ételeket. Őshazájának Kis-Ázsiát tartják. Termesztése és használata sokezer éves: egyiptomi papírusztekercsek, indiai szentírások és a Biblia is említi. A rómaiak nemcsak fűszernek, hanem illatszernek, festéknek sőt orvosságnak is használták. Később, a császárság korában a gazdagság jelképének, afféle „státusz szimbólumnak” számított, tehát már akkoriban roppant drága volt. Az előkelőségek egymást múlták felül a pazarlásban. Az egykori krónikák szerint Hadrianus római császár annyi sáfránnyal szóratta fel a színházat, hogy a színészek térdig jártak benne, míg a későbbi császár Heliogabalus a fürdőmedencéjét töltötte meg vele. Ára a középkorban is az aranyéval vetekedett, ezért hamisítóira ugyanolyan büntetés várt mint a pénzhamisítókra, vagyis máglyahalál.
Honunkban csak a konyhában bántak bőkezűen a sáfránnyal, Mátyás király korában oly kedvelt fűszer volt, hogy Marzio Galeotto a krónikás is megemlíti. Régi szakácskönyveinkben folyamatosan szerepel, azután valahol a két világháború közötti időkben eltűnik konyhánkból, s ma is ritkán használjuk.
A népi orvoslás a sáfrány forrázatát Indiában húgyúti és emésztési problémákra ajánlotta, míg a mai kutatások szerint görcsoldó hatású, jó a köhögés és a női betegségek ellen.
Az ára nem véletlen, hiszen kézzel kell gyűjteni a sáfrányvirágokat, melynek csak bibéje adja a fűszerező hatást, tehát a sziromtól el kell választani. Egy kiló fűszerhez minegy százezer (!) virág szükséges.
A sáfrány főként rizses ételek, sütemények, levesek és különféle halételek fűszere. Inkább főzzenek, mint álmodjanak vele, ugyanis Krúdy Álmoskönyve szerint „sáfrány színű ételt enni, vagy ilyen emberrel találkozni: be- tegség.”
A sáfrányt leginkább sáfrányos szeklicével (Carthamus tinctorius) szokás helyettesíteni, ami kevésbé aromás, de nagyszerűen színez. A kereskedelemben valódi sáfrány és sáfrányos szeklice egyaránt kapható.