„Őszibarack”

„Őszibarack”
Hozzávalók
a tésztához: 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 narancs reszelt héja, 70 dkg finomliszt, 2 csomag sütőpor, 2 dl tej (a fele narancslé is lehet)
a töltelékhez: 10 dkg vaj, 3 púpozott evőkanál keserű kakaópor, 5-6 evőkanál sárgabaracklekvár, 15 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1-2 dl tej és rum, 5 dkg mazsola (elhagyható vagy lehet más aszalt gyümölcs is)
a forgatáshoz: rumaroma (esetleg meggylé), mandulaaroma, vérnarancsaroma, 2-3 evőkanál kristálycukor
a díszítéshez:
rózsalevél vagy buxuslevél

1. A tésztához a puha vajat először magában, majd a porcukorral jól kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd az alaposan megmosott narancs reszelt héjával ízesítjük. Felváltva hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet és a tejet. Közepesen kemény tészta lesz belőle, amit letakarva 1 órára hűtőszekrénybe teszünk.
2. A masszából kb. 70 darab diónyi gombócot formálunk és kb. a harmadát sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Nem kell ellapítani, sülés közben kissé elterülnek, szép kis félgömbök lesznek belőle. Előmelegített sütőben (180°C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje világos marad, az alja pedig szép aranybarnára sül.
3. Megvárjuk, amíg langyosra hül, majd a talpukat egy karalábévájóval kifúrjuk, hogy legyen helye a tölteléknek.
A kivájt tésztát összemorzsoljuk a vajjal, majd a kakaóporral, a lekvárral, a dióval, a porcukorral a tejjel és a rummal simára dolgozzuk. Az apróra vágott aszalt mazsolát hozzáadjuk. A tészták üregébe töltjük, majd két félgömböt egymáshoz ragasztunk.
4. Egy ecsettel a díszítéshez használt aromákkal a töltött gombócokat megfestjük – lehet, hogy érdemes 1:1 arányban higítani a színezékeket – és amíg még nedvesek a golyóbisok, gyorsan megforgatjuk a kristálycukorban. Tetetjüket középen tovább díszítjük 1-1 pici buxus- vagy rózsalevéllel.

kb. 35 darab
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Egy darab: 249 kcal