Hozzávalók:
60 dkg tonhal (fagyasztott is lehet), só, őrölt fekete bors, 4 evőkanál finomliszt, 4 evőkanál olaj
a tetejére:
30 dkg csiperkegomba, fél fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, csipetnyi őrölt fekete bors, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 6 dkg sűrített paradicsom (paradicsompüré), pár csepp citromlé, fél evőkanál porcukor, fél mokkáskanál morzsolt rozmaring, fél mokkáskanál morzsolt kakukkfű, 10 dkg reszelt sajt
1. A halat 4 nagy vagy 8 kisebb szeletre vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, félrerakjuk. A gombát megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk (áztatni nem szabad, mert megszívja magát, rossz lesz az íze), lecsöpögtetjük. Kis cikkekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk vagy lereszeljük.
2. Az olajat magas falú serpenyőben vagy lábasban kissé megforrósítjuk, a hagymát rászórjuk, közepes lángon 2-3 perc alatt aranysárgára sütjük. A gombát hozzáadjuk, nagy lágon 3-4 percig pirítjuk. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, a babérlevelet és a zúzott fokhagymát rádobjuk és lefödve, kis lángon kb. 8 perc alatt puhára pároljuk. Akkor jó, ha a gomba összeesett, de a levét nem főtte el. A paradicsompürével, a citrom kifacsart és átszűrt levével meg a porcukorral ízesítjük, egy-egy csipetnyi rozmaringgal meg kakukkfűvel fűszerezzük, kissé hűlni hagyjuk.
3. A fűszerezett halszeleteket a lisztben megforgatjuk, a megforrósított olajon oldalanként kb.2 perc alatt elősütjük, lecsöpögtetve egymás mellé tepsire rakjuk.
4. A paradicsomos gombát a halszeleteken elosztjuk, a tetejükre reszelt sajtot szórunk. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC, légkeveréses sütőben 180 ºC) 10-12 percig sütjük. Párolt rizs illik köretnek hozzá.
Jó tanács
– Tonhal helyett másféle bőr- és szálkamentes halfiléből is készíthetjük, például harcsa, afrikai harcsa, fogas.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (köret nélkül): 518 kcal