Tonhal édes-savanyú mártásban

Tonhal édes-savanyú mártásban

Hozzávalók:
60 dkg tonhal (fagyasztott is lehet), 1 mkokkáskanál só, 2 sárgarépa, 1-1 nagy zöld és piros húsú paprika, 30 dkg darabolt konzervananász, 10 dkg szeletelt konzerv bambuszrügy (el is maradhat), 1 kisebb szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 8 evőkanál ketchup, 5-6 evőkanál vörösborecet, 2-2 evőkanál méz és kristálycukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 3 dl víz

1. A halat, ha fagyasztott, akkor szobahőmérsékleten fölengedjük, majd 2 centis kockákra vágjuk. Enyhén besózzuk, félrerakjuk.
2. A sárgarépát megtisztítjuk, a kétféle paprikát kicsumázzuk. Az előbbit 2 milliméter vastagon fölszeleteljük, az utóbbiakat kisujjnyi csíkokra vágjuk. Az ananászt és a bambuszrügyet lecsöpögtetjük. A pórét tisztítás után fölszeleteljük. A fokhagymát présen áttörjük. A répát, a paprikát és a pórét az olajon, közepes lángon 6 percig pirítjuk-pároljuk. Félidőben a fokhagymát és a halkockákat is hozzáadjuk. Ezután belekerül a lecsöpögtetett ananász és bambuszrügy is.
3. A ketchupot, a borecetet, a mézet, a cukrot és a keményítőt a vízzel összekeverjük. Az előzőekre öntjük, 2-3 percig forraljuk, esetleg 1 evőkanál szójaszósszal ízesítjük. Párolt rizs illik hozzá köretnek.

Jó tanács
– Tonhal helyett másféle bőr- és szálkamentes halfiléből is készíthetjük, például harcsából, afrikai harcsából vagy fogasból.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag (köret nélkül): 495 kcal