Tiszai halfatányéros

Tiszai halfatányéros

Hozzávalók:
32 dkg bőr nélküli – ha lehet szálkamentes – pontyfilé, 32 dkg bőr és szálka nélküli harcsafilé, 32 dkg bőr és szálka nélküli süllőfilé (fogasfilé), só
a bundázáshoz: kb. 5 evőkanál finomliszt, 1 nagy tojás, kb. 4 evőkanál zsemlemorzsa
az orlyi tésztához (sörtésztához):
10 dkg finomliszt, fél mokkáskanál só, 1,25 dl világos sör, 2 kisebb tojás, 1-2 evőkanál olaj
a sütéshez: olaj
a tálaláshoz: vajas petrezselymes burgonya vagy hasábburgonya fejes saláta, savanyúságok, tartármártás

1. Az összes halat 8 dekás szeletekre vágjuk. A ponty húsát sűrűn beírdaljuk, hogy véletlen se maradjon nagy szálka benne. A szeleteket besózzuk, félrerakjuk.
2. Az az orlyi tésztához (sörtésztához) a lisztet a sóval összeforgatjuk, majd a sörrel, a tojások sárgájával és az olajjal habverővel simára keverjük, a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
3. Két serpenyőt teszünk a tűzre. Az egyikbe csak egy kevés, míg a másikba bő ujjnyi olajat öntünk, és megforrósítjuk.
4. A süllőfilét lisztbe forgatjuk. A harcsafilét először a lisztbe, azután a fölvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. A pontyot a sörös masszába mártjuk, majd a bő olajban, közepesen erős tűzön 4-5 perc alatt kisütjük. Közben húsvillával alányúlva megforgatjuk, nehogy megégjen. A rántott harcsaszeleteket ugyanebben az olaj- ban sütjük, miután kiemeltük belőle a pontyot. 4-5 perc ennek is bőven elég. A süllőszeleteket egy kevés olajon sütjük, oldalanként kb. 2 percig. Az összes sült halat konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.
5. Egy nagy vagy négy kisebb fatálat salátalevelekkel körben kibélelünk, és savanyúságokkal megrakjuk. A vajas krumpli a tál közepére kerül, ennek támasztjuk neki a háromféle halat. A tartármártást külön kínáljuk hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc + a köret készítése
Egy adag (köret nélkül): 552 kcal • fehérje: 49,5 gramm • zsír: 23,4 gramm • szénhidrát: 33,5 gramm • rost: 22,8 gramm • koleszterin: 455 milligramm